Zilver voor Pelle's in Terras Top 100 2022: 'Ieder jaar een schepje er bovenop'

Zilver voor Pelle's in Terras Top 100 2022: 'Ieder jaar een schepje er bovenop'
Foto: Marcel van Hoorn.

Wat ooit begon als een klein dorpscafé in Deurningen, groeide uit tot een multifunctioneel horecabedrijf. Dat Pelle's een topterras heeft, bewezen de ondernemers in 2019 al met de top-3-klassering in de Terras Top 100. Dit jaar doet het team daar nog een schepje bovenop met een nummer 2-positie in de Terras Top 100 2022.

De efficiënte bediening laat je als gast welkom voelen, ondanks de drukte is er tijd voor een praatje, heel servicegericht hier, enthousiaste medewerkers, de bestelling komt boven verwachting snel, de perfect serve …, aldus een aantal notities in de juryrapporten.

Het mag duidelijk zijn: bij Pelle’s worden gasten in de watten gelegd, er staat een topteam én ze laten hun gasten niet wachten.

Uitnodigend terras

Het terras ziet er uitnodigend uit en heeft verschillende zitmogelijkheden. De kleurstelling van het terras is zwart-oranje. Dit is doorgetrokken tot in de kleinste details. Dat is ook wat dit bedrijf doet: zorgen dat het tot in detail klopt. Meermalen op rij wist Pelle’s dan ook hoge noteringen te behalen in de Terras Top 100. ‘We kregen daardoor ook veel meer naamsbekendheid in de regio’, aldus Roy Spekhorst, die er samen met zijn partner Wendy Amweg eigenaar is. In 2018 stond het terras op nummer 6, een jaar later op nummer 3.

Letterlijk en figuurlijk groeien

Kenmerkend voor Pelle’s is dat het bedrijf én de ondernemers blijven groeien: letterlijk en figuurlijk. Roy stond als 14-jarige als afwasser in het dorpscafé, maar in 2008 staat hij als bedrijfsleider op de loonlijst. Een jaar later is hij eigenaar van de zaak. Ook zijn partner Wendy - die aanvankelijk nog in de zorg werkt - besluit vol voor Pelle’s te gaan. Nu bouwen ze al jaren samen aan het bedrijf.

In het midden eigenaren Wendy en Roy
In het midden eigenaren Wendy en Roy

Binnentuin

Geld wordt pas uitgegeven wanneer er wat is verdiend. Dat is ook de reden dat de aankoop van het naastgelegen pand - waar sinds kort een ijssalon en chocoladelokaal huizen - even op zich liet wachten. Maar ook door het verbouwen van bestaande ruimtes werden steeds weer nieuwe toekomstplannen gerealiseerd. Zo is door de jaren heen een feestzaal, binnentuin en cafetaria toegevoegd aan het bedrijf. Nadat het terras aan de voorzijde was geoptimaliseerd, volgde in 2018 de binnentuin. Door het aangebrachte schuifdak is het nu een plek waar gasten het jaarrond kunnen vertoeven. Recent is in Pelle’s ook een junglekamer voor de kleine gasten toegevoegd. In al die jaren steeg de omzet, maar ook de focus op het terras. Dat hier een topterras staat, is echter voor het grootste deel te danken aan het personeel, zo beseffen de ondernemers.

Geen personeelstekort

Bijzonder is dat Pelle’s met 82 medewerkers geen personeelstekort heeft. Pelle’s telt 21 vaste medewerkers, waarvan 10 in de bediening. Net als de nummer 1 van de Terras Top 100, heeft Pelle’s veel volwassen vakkrachten op de vloer staan. ‘Dat geeft ons ook rust’, aldus de eigenaren die samen twee jonge kinderen hebben. Het percentage personeelskosten zit op 38 procent. ‘Minder is, voor de manier waarop wij werken, niet realistisch.’

Personeelsbeleid

Om dat topteam te behouden, zijn er verschillende initiatieven, waaronder de share the shit-vergaderingen. ‘Om de twee weken zitten we met het keuken- of het bedieningsteam en mogen de medewerkers delen waarmee ze zitten. Dat werkt goed. Ook werkt Pelle’s met het Piggy-spaarsysteem voor het team. ‘Voor ieder uur dat medewerkers werken, krijgen ze punten, maar ook als ze bijvoorbeeld jarig zijn. Deze punten kunnen op een gegeven moment worden ingeruild voor cadeautjes.’ Ook bootcamplessen, een zomerbarbecue, inspiratietours, een maandelijks bezoek van een mystery visitor, gastvrijheidstrainingen en de Apprendo inwerk-app zorgen ervoor dat er een gedreven team staat.
Daarnaast organiseren de medewerkers jaarlijks een dag vol terrasworkshops. Iedere medewerker krijgt dan een bepaalde terrasdiscipline voor diens rekening en deelt die kennis met de (nieuwe) collega’s. ‘Zo leren we op een leuke manier hoe om te gaan met de handheld, welke gerechten we serveren en hoe we de verwachtingen van de gasten willen overtreffen.’

Wat Pelle’s voor volgend jaar in petto heeft, weten we niet. Maar wat we zeker weten, is dat dit stel met hun team wil blijven bouwen aan een bedrijf dat steeds mooier en professioneler wordt, zonder de focus te verliezen op dat wat ze al hebben opgebouwd.

Hoofdstraat 9, Deurningen
Pelles.nl

Bekijk deze collectie

Terras

Hoe haal je de meeste omzet uit je terras? Hoe richt je het in? Hoe train je je terraspersoneel? Wat zijn de ideale terrasdrankjes? In deze collectie vind je allerlei aandachtpunten voor het optimale terras. Van het aanvragen van een terrasvergunning tot inspiratie voor de terraskaart.