Brons voor Centraal in de Terras Top 100 2022: 'Wow, dit is gastvrijheid'

Brons voor Centraal in de Terras Top 100 2022: 'Wow, dit is gastvrijheid'
Foto: Marcel van Hoorn.

Deze derde plek is de hoogste notering tot nu toe voor Centraal in Baarlo in de Terras Top 100. Dik verdiend, want het terras had na drie onaangekondigde bezoeken van de jury nog steeds een topscore op alle beoordeelde elementen.

Een leuk terras, mooi ingericht met gevarieerd meubilair’, noteert de vakjury. ‘Royaal opgesteld, prachtig verzorgd met bloemen en kussentjes. Een terras met - zoals wij dat noemen - stopkracht.’ Het interieur verdient een pluim.

De medewerkers worden omschreven als ‘supervriendelijk en attent’. Bij het laatste bezoek schrijft de vakjury: ‘Een jongeman doet de windschermen omhoog, want het waait een beetje. Daarna doet hij de vriendelijke suggestie: ‘Wilt u misschien hier zitten, dan heeft u minder last van de wind?’. Wow, dat is gastvrijheid.’

Iedereen voelt zich thuis

De leden van de hoofdjury zijn net zo aangenaam verrast als de voorgangers van de vakjury. En de vlaai met kersen? Zelden zo lekker gehad. Centraal in Baarlo is zo’n plek waar iedereen zich thuis voelt.

En dat is precies ook waar eigenaar Jeroen Elderhorst naar streeft. Naar eigen zeggen was hij die ‘Hollander’ die de dorpskroeg in het Limburgse dorpje in de gemeente Peel en Maas transformeerde naar een restaurant. En hoe kwam die ‘Hollander’ in Baarlo? Zijn vrouw, een Baarlose, wilde terug naar haar roots.

De verliefde Elderhorst volgt haar, maar wordt in Baarlo ook verliefd op het pand aan de Markt. ‘Ik had het van binnen nog nooit gezien, maar het was een fantastisch gebouw op een prachtige locatie.’ Hij wil daar zijn eerste eigen horecazaak gaan openen. Na 2 jaar wordt zijn droom werkelijkheid. Een klein startkapitaal, wat hij bijeenbrengt met een crowdfundingsactie, trekt de bank over de streep voor verdere financiering. Op 29 april 2017 is de sleutel van hem. In 7 weken tijd wordt het dorpscafé met biljart omgebouwd tot een restaurant waar heel Baarlo én toeristen uit de omgeving graag neerstrijken.

Lokaal met een andere twist

Centraal is een plek geworden waar het thuiskomen is. Een houtkachel in de zaak, warme kleuren, behoud van authenticiteit, ronde tafels en dat in een all day-concept, 7 dagen in de week. ‘Daardoor leeft het hier altijd.’
Op de kaart staan toegankelijke gerechten zoals een saté en salade, maar ook een driegangenmenu. ‘Het moest lokaal, herkenbaar, maar wel met net een andere twist.’

Personeel

Elderhorst beseft goed dat het belangrijkste onderdeel van het succes zijn personeel is. Goed voor je mensen zorgen en ze vertrouwen geven, zijn daarin belangrijke factoren. ‘Ik geloof dat ik bij de nieuwe generatie werkgevers hoor. Niet veel overuren en met regelmaat een weekend vrij is belangrijk.’ Vijftig medewerkers staan bij Centraal op de loonlijst, waarvan twaalf in vast dienstverband.

Hoogtepunt van het jaar

‘We creëren veel momenten waarop we samen evalueren, maar ook aan het begin van de dag is er een briefing. Een vaste medewerker die de dag draait, geeft dan aan waar die dag de focus op ligt en hoe de wedstrijd wordt ingezet. Nieuwe medewerkers werken volgens een strak inwerkschema en krijgen een buddy toegewezen. Daarnaast is Wouter Verkerk langs geweest voor een gastvrijheidstraining en is de Misset Horeca Terras Bootcamp bezocht. ‘Veel medewerkers komen hier werken voor de sfeer. Om iedereen betrokken te houden, hebben we meerdere personeelsborrels, waarvan het hoogtepunt de Sinterklaasavond met gedichten is. Een avond vol flauwekul waar de rest van het jaar nog over wordt gesproken.’ Medewerkers die in juli en augustus meer dan 50 uur werken, krijgen €75 sneakergeld cadeau, omdat ze - met een knipoog - de zolen er bijna hebben afgelopen. Maar ook samen bootcampen zorgt voor betrokkenheid.

Facelift terras

Het terras groeide van 100 naar 140 zitplaatsen en kreeg in 2021 een facelift. De stoelen konden wel een kussentje gebruiken en het zag er wat kaal uit, zo kwam Elderhorst ter ore. ‘Daar hebben we meteen wat mee gedaan.’ €80.000 werd geïnvesteerd in het terras. Er kwamen nieuwe kussens, extra heaters, een geheel nieuwe overkapping en de boel werd opnieuw betegeld. En zo is Centraal weer klaar voor een prachtig terrasseizoen.

Markt 1, Baarlo
Centraalbaarlo.nl

Bekijk deze collectie

Terras

Hoe haal je de meeste omzet uit je terras? Hoe richt je het in? Hoe train je je terraspersoneel? Wat zijn de ideale terrasdrankjes? In deze collectie vind je allerlei aandachtpunten voor het optimale terras. Van het aanvragen van een terrasvergunning tot inspiratie voor de terraskaart.