Horecazaak: gemiddeld vijf nieuwe oproepers in mei en juni

Horecazaak: gemiddeld vijf nieuwe oproepers in mei en juni

Gemiddeld hebben horecaondernemers de afgelopen twee maanden vijf nieuwe oproepers aangenomen. Ten opzichte van vorige zomer is het aantal oproepkrachten in de flexibele poules van horecazaken gestegen: de gemiddelde poule per ondernemer is nu anderhalf keer zo groot.

Landelijk groeide de vraag naar flexibel horecapersoneel de afgelopen zes maanden met 23%.

In Tilburg (33%), Amsterdam (34%) en Eindhoven (38%) was de groei nog sterker, met als koploper Leidschendam waar de vraag naar flexibele bijverdieners met maar liefst 83% groeide.

Bovenstaande blijkt uit data van digitaal uitzendplatform Nowjobs.

'Inspelen op drukke zomer'

Nu de zomer voor de deur staat zoekt bijna elke horecazaak oproepers of meer vaste mensen om de verwachte drukte te kunnen opvangen. Horecazaken spelen daar op in door de flexibele poules, die veelal bestaan uit jonge bijverdieners, uit te breiden.

Personeelsbestand op orde

‘Ondernemers wachten niet tot het laatste moment, maar zijn de afgelopen twee maanden al druk bezig extra flexkrachten aan de flexibele poules toe te voegen om de verwachte drukte in de zomermaanden het hoofd te bieden.

Voor een aantal horecazaken is dat gelukkig gelukt, maar er zijn er ook nog veel die staan te springen om extra personeel’, aldus Reinier Vastenburg, country manager Nowjobs Nederland.

Jongeren vinden het nog steeds leuk om in de horeca bij te verdienen, merkt Vastenburg. Dit blijkt ook uit onderzoek, eind 2021 uitgevoerd door Nowjobs, onder ruim 600 bijverdieners.

Dit zijn de populairste banen

‘Wij zien dat de horeca en festivals nog steeds heel populair zijn. Als we kijken naar onze meest populaire shifts dit jaar, dan scoren vacatures als controleur voor toegangstickets bij een festival en horecamedewerker op een evenement enorm hoog, hier wordt verreweg het meeste op gereageerd. De concurrentie is alleen groot en jongeren hebben het voor het uitkiezen deze zomer. Salaris is wel van invloed op deze keuze, over het algemeen betekent een hoger uurloon ook meer sollicitanten.’

Horecazaak oproepers

Overigens wil niet alleen de horeca haar flexibele poules uitbreiden. De data van Nowjobs laten zien dat er ook veel vraag is naar (fiets)bezorgers, winkelmedewerkers, klantenservicemedewerkers en administratieve krachten. Vastenburg: ‘We zien in veel sectoren een stijgende vraag naar bijverdieners om gaten in de roosters op te vullen.’

Bekijk deze collectie

Terras

Hoe haal je de meeste omzet uit je terras? Hoe richt je het in? Hoe train je je terraspersoneel? Wat zijn de ideale terrasdrankjes? In deze collectie vind je allerlei aandachtpunten voor het optimale terras. Van het aanvragen van een terrasvergunning tot inspiratie voor de terraskaart.