Nieuw horecapersoneel wil eerst training

Nieuw horecapersoneel wil eerst training
Op het platform RefugeeWork kunnen Nederlandse werkgevers in contact komen met werkzoekende vluchtelingen

De horeca blijft vooralsnog een van de aantrekkelijkste branches voor jongeren en studenten om op flexibele basis bij te verdienen. Nieuwkomers willen wel graag eerst een horecatraining volgen.

Mensen die al horeca ervaring hebben, willen graag eerst een ‘opfriscursus’. Hier liggen kansen voor horecaondernemers die nu en straks op zoek zijn naar nieuw horecapersoneel.

Bovenstaande zijn de uitkomsten van een enquête van bemiddelingsplatform Nowjobs, afgenomen onder jongeren in het eigen bestand en externe potentiële ‘horecatoppers’.

Maar liefst 68% van de respondenten geeft aan graag (weer) in de horeca te gaan werken als de maatschappij weer opengaat. Opvallend is dat bijna de helft (46%) dat bij voorkeur in loondienst zou doen, en ruim een derde (37%) als flexibele bijverdiener. Een klein deel (17%) van de respondenten vindt het geen probleem om als zzp’er aan de slag te gaan.

Contractuele condities en begeleiding moeten goed zijn”

Van de respondenten heeft het merendeel (77%) daadwerkelijk horeca-ervaring. Maar ook de respondenten zonder die ervaring (23%) zien de horeca als een aantrekkelijke branche om in te werken en willen best aan de slag als nieuw horecapersneel. Daarbij geeft ruim de helft (66%) aan graag eerst een horecatraining te willen volgen. Als gevolg van de lange lockdown is er echter ook bij mensen met concrete horeca-ervaring behoefte aan een ‘opfriscursus’ (80%).

Goed team flexibele krachten

Volgens Reinier Vastenburg, Country Manager van Nowjobs Nederland, vormen deze uitkomsten goed nieuws voor horecaondernemers. ‘Er leven in de branche veel zorgen over de vraag of horecapersoneel, dat is uitgeweken naar andere sectoren, nog wil terugkeren. Zeker nu er met de gedeeltelijke opening van de terrassen weer vaker flexibel personeel nodig is. Onze inschatting is dat er nog steeds grote interesse is onder bijverdieners om te werken in de horeca, zolang de contractuele condities maar goed zijn en er vanuit de ondernemer ook wat begeleiding wordt geboden. Wat ons betreft liggen daar dus de kansen om een goed team oproepers te kunnen opbouwen’, aldus Vastenburg.

Uitstroom hoger door corona

Een op de vijf horecamedewerkers heeft sinds het begin van de coronacrisis de sector verlaten. Dat meldt vakbond FNV op basis van cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
Het gaat om bijna 90.000 horecamedewerkers die iets anders zijn gaan doen tussen januari 2020 en afgelopen december. Veruit de meesten zijn sinds september uitgestroomd.
FNV vreest dat de horeca weer te maken krijgt met een groot tekort aan personeel. ‘Als de horecabedrijven hun deuren weer mogen openen is het zoeken met een lantaarntje naar medewerkers die de zaak weer kunnen opbouwen’, zegt bestuurder Edwin Vlek van FNV Horeca. Volgens hem hebben velen die graag in de horeca hadden willen blijven werken toch voor een vertrek gekozen vanwege het gebrek aan zekerheid.