Dit is de datum dat tweesterrenrestaurant 212 heropent

Dit is de datum dat tweesterrenrestaurant 212 heropent
Richard van Oostenbrugge (l) en Thomas Groot (c) Chantal Arnts

Tweesterrenrestaurant 212 in Amsterdam heropent op 9 november 2022, nadat het in de nacht van 4 op 5 maart 2022 werd getroffen door een brand. 212 wordt qua setting heel anders: het gaat van 30 naar 16 couverts.

'Het is nog steeds niet klaar, maar we gaan op 9 november weer open', laat tweesterrenchef Richard van Oostenbrugge weten. De weg naar de heropening duurde langer dan verwacht. Met name door de lange leveringstijden. Aanvankelijk was 1 september de datum om te heropenen, toen 15 september, daarna werd het 1 oktober en daarna 1 november. Maar nu gaan we op 9 november zeker open....'

Van 30 naar 16 couverts

Het restaurant wordt qua look and feel hetzelfde, maar de setting is heel anders. Het restaurant gaat van 30 naar 16 couverts. Richard van Oostenbrugge en Thomas Groot willen hiermee een volgende stap maken. 212 wil zich internationaal op de kaart gaan zetten.

Vier tweetjes en twee viertjes

Aanvankelijk dineerden gasten aan het keukenblad, nu zijn het vaste tafels - letterlijk vast gelast aan de vloer. 212 krijgt vier tafels van twee en twee tafels van vier.' Er staat een gloednieuwe Palux keuken in de zaak met Marrone inrichting.

De bar is eruit, omdat je daarmee toch wat dichter op elkaar zit. 'Beleving gaat een nog grotere rol spelen', zei Van Oostenbrugge eerder tegenover Misset Horeca.

Vier dagen open en vijf weken vakantie

Naast de andere setting, gaat het restaurant ook maar vier dagen open, in plaats van vijf. 'Zo kunnen we iedere dag met hetzelfde team staan. Dat zorgt voor veel meer rust en maakt het stabieler.' Het restaurant is vijf weken per jaar gesloten, tijdens de schoolvakanties. 'We hebben meerdere medewerkers met kleine kinderen, die kunnen dan ook van het gezin genieten.'

Richard van Oostenbrugge en Thomas Groot

Richard van Oostenbrugge en Thomas Groot stonden jarenlang samen in restaurant Bord’Eau in hotel De L’Europe. In 2017 openden ze hun eigen restaurant: 212 in Amsterdam. Het restaurant werd in 2021 bekroond met een tweede Michelinster. Na 212 volgden ook nog restaurant De Juwelier, dat werd bekroond met een Michelinster, en recent Bistro de la Mer.

Van Oostenbrugge vertelt dat ze Michelin op de hoogte hebben gehouden van het traject richting heropening. Ook is bekend dat de zaak begin november weer opengaat. Of Van Oostenbrugge vreest dat de lange sluiting effect heeft op de Michelinsterren? 'We willen met de nieuwe setting alleen maar beter worden. En Michelin heeft nog een half jaar om te komen eten', besluit hij nuchter.