Dit zijn de awardwinnaars JRE-Nederland

Dit zijn de awardwinnaars JRE-Nederland
Corine Vink & Jeroen Sportel - Foto Cobus Boele

Restaurantvereniging JRE-Nederland heeft drie awards uitgereikt tijdens het eindejaarsdiner. Het gaat om de awards Restaurant van het Jaar, Gastvrouw van het jaar en Chef van het Jaar.

Jeroen Sportel van Vive la Vie in Groningen is maandag 14 november tijdens het Eindejaarsdiner bij Hoog Holten door restaurantvereniging JRE-Nederland uitgeroepen tot Chef van het Jaar 2023. Corine Vink, vinoloog van Amused Food & Wine in Hardenberg mag zich Gastvrouw van het jaar 2023 noemen. De award voor Restaurant van het Jaar 2023 ging naar Sillyfox van Joppe Sprinkhuizen in Veghel.

Awards van JRE-Nederland

JRE-Nederland is een restaurantvereniging waarin jonge en ambitieuze ondernemers zich hebben verenigd en wil met deze Awards 2023 uitzonderlijk talent en opvallend ondernemerschap belonen. Bijzonder aan de onderscheidingen is dat de winnaars zijn gekozen door de leden zelf.

Chef van het Jaar

Chef van het Jaar is Jeroen Sportel van Vive la Vie. Het restaurant ligt op een steenworp afstand van de Martinitoren in Groningen en is eigenhandig verbouwd en ingericht door Jeroen. De open keuken is letterlijk en figuurlijk het kloppend hart van de zaak. Centraal staat de Franse klassieke keuken met Aziatische invloeden uit onder andere Cambodja, Thailand en Laos.

Gastvrouw van het Jaar

Gastvrouw van het Jaar, Corine Vink is sinds 2020 mede-eigenaar bij Amused Food & Wine in Hardenberg. Ze volgde haar specialisatie, WSET2, WSET 3 en opleiding voor gastonoom/sommelier bij Peter Klosse waarna ze de Wijnacademie in Maarn voltooid heeft. Ze houdt zich niet te veel vast aan regeltjes, elk gerecht is anders, elke wijn is anders en zo dus ook elke wijn-spijscombinatie, dat is Corine’s filosofie. Corine haalt wijnen uit de klassieke en onbekende gebieden en biedt zo de gasten van Amused een uitgesproken en unieke wijnkaart aan.

Restaurant van het Jaar

Het Restaurant van het Jaar staat in Veghel. Daar exploiteert Joppe Sprinkhuizen Sillyfox, op de bovenste etage van de monumentale Wiebenga graansilo aan de CHV Noordkade. Op grote hoogte, 32 meter boven de grond, vind je tevens een dakterras, en in het restaurant heeft elke tafel zicht op de open keuken. 'Joppe zoekt uitersten op in eenvoud en complexiteit, met pure ingrediënten, verse en eerlijke producten', aldus de leden van JRE.

Nieuwe leden

Tijdens de algemene ledenvergadering werden de aspirant-leden: Patty van der Meer van Bakboord in Almere en Yornie van Dijk van Basiliek in Harderwijk officieel lid van JRE-Nederland.

In 2022 werd afscheid genomen van Ferdie Dolk en Mirjam Joziasse van Badpaviljoen in Domburg. Ferdie en Mirjam verkochten begin dit jaar hun zaak, waarmee hun lidmaatschap ten einde kwam. Ook kondigde het bestuur het afscheid aan van Rick May van Fris in Haarlem. In goed gezamenlijk overleg is besloten het lidmaatschap per 31 december 2022 te beëindigen. Tijdens het avondprogramma bekroonde voorzitter Marko Karelse, Mike Vrijdag van LEV by Mike in Winterswijk met het erelidmaatschap ‘Membre d’Honneur’.

Over JRE Nederland

JRE is een internationale restaurantvereniging van jonge restaurateurs die hun talent en passie voor gastronomie delen met gelijkgestemden. De vereniging telt meer dan 370 restaurants en 160 hotels verspreid over 15 landen, tezamen goed voor 180 Michelinsterren.
JRE-chefs combineren top kooktalent met passie voor de koken en het gebruik van lokale producten met behoud van traditie. Lidmaatschap staat open voor restaurateurs jonger dan 42 jaar. Bij het bereiken van de leeftijd van 50 jaar vervallen leden in erelidmaatschap ‘Membre d’Honneur’.