Patissier Piet Taselaar overleden in keuken sterrenrestaurant

Patissier Piet Taselaar overleden in keuken sterrenrestaurant

Patissier Piet Taselaar is zaterdag plotseling overleden in de keuken van sterrenrestaurant Brut172 in Reijmerstok. Taselaar werkte al ruim vijftien jaar voor Hans van Wolde. Aanvankelijk in Beluga Loves You, later in Brut172.

Piet Taselaar overleed aan de gevolgen van een hartstilstand. Hans van Wolde vertelt dat hij en anderen van het keukenteam tevergeefs hebben gereanimeerd.

'Het was aan het einde van de middag, na de lunch', aldus Hans van Wolde. 'We hebben alles gedaan om hem nog te redden, maar dit was een acute hartstilstand. Natuurlijk zijn wij allemaal aangeslagen. Brut172 is een grote familie. Dus dit is ontzettend verdrietig.' Het restaurant is open gebleven. 'Wij zijn professioneel genoeg om ons vak uit te oefenen, maar als team zijn we echt in rouw. Enorm heftig dit.'

'Dit zou Piet hebben gewild'

Gasten afbellen, een uur voor de avondservice, was niet meer mogelijk, zo duidt hij verder nog. 'Piet zou ook niets anders gewild hebben.' Van Wolde spreekt over een vakman die voelde als 'meer dan familie'.

Van Wolde noemt de negatieve reacties op social media gericht op het feit dat het diner zaterdagavond doorging, heel heftig. 'Dit heeft niets met geld te maken, dit is hoe Piet het zou hebben gewild. Dit soort reacties hebben wij ook niet verdiend. Het is voor ons een moeilijke keuze geweest, maar we probeerden voor iedereen het juiste te doen.'

Opleiding patisserie

Taselaar werd 54 jaar oud. Chapeau Magazineschreef eerder over Taselaar in de rubriek 'Mensen achter de sterren'. 'Op mijn vijftiende werkte ik al bij de Délifrance in Maastricht', zegt hij daar. 'Tussen de croissantjes. Ik volgde de opleiding patisserie-banketbakker op de Putgraaf in Heerlen om vervolgens bij Patisserie Royale in Maastricht de kneepjes van het vak te leren.' Daarna werkte hij jaren bij Huis van Wely in Noordwijk. 'Een baken voor de patisserie in Nederland, waarvoor ik ook nog even in Indonesië heb mogen werken. Van daaruit ben ik verder gaan studeren aan de Cas Spijkers Academie.' In de keuken van zijn broer George maakte hij zich uiteindelijk de patisserie eigen. 'En zo ben ik bij vijftien jaar geleden bij Beluga Loves You beland.'

Top-patissier van de oude stempel

Sterchef Servais Tielman die ook tien jaar met hem in de keuken stond, schrijft op social media over zijn plotselinge overlijden: 'Een fantastisch lieve man, leuke collega en een top-patissier van de oude stempel die enorm veel respect voor ons en het vak had. We hebben veel meegemaakt, samen gelachen en gehuild. We gaan je missen. Sterkte voor de familie.'

Ook tweesterrenchef Guido Braeken schrijft in een reactie op Facebook: 'Het was een vakman, op en top!'