Pianeta Terra opnieuw beste Italiaanse restaurant van Nederland 

Pianeta Terra opnieuw beste Italiaanse restaurant van Nederland 

Restaurant Pianeta Terra in Amsterdam is beloond met een top 20 notering op de lijst van 50 beste Italiaanse restaurants ter wereld van 50 Top Italy Met een 19e plek is Pianeta Terra bovendien het beste Italiaanse restaurant in Nederland.

Toen Fabio Antonini, Laura Martini en Raul Mini in 2000 de deuren van hun biologische restaurant Pianeta Terra in de Amsterdamse Beulingstraat openden, was de grootste uitdaging om lokale leveranciers te vinden die aan hun hoge standaard konden voldoen. Met Fabio’s ambassadeurschap voor het Slow Food Chef’s Alliance Network werd de lat zelfs nog hoger gelegd.

In Pianeta Terra’s zijn alleen ingrediënten te vinden die 100% biologisch, vaak vergeten, soms zelfs ongewenst en - met uitzondering van de wijnen, kazen en olie – van Nederlandse bodem komen.

Trouw aan de duurzame missie en authentiek sinds dag één, drong het slow food restaurant door tot de top 20 op de lijst van 50 beste Italiaanse restaurants ter wereld van 50 Top Italy

In de voormalige paardenstal worden al 22 jaar ideeën over duurzaamheid, verspilling en planeetvriendelijker koken en consumeren op aansprekende wijze opgediend. De moderne kunst aan de muren, de speelse indeling met de lange bar en de warme, maar cleane uitstraling reflecteren hetgeen op het bord gebeurt.

Slow Food Presidia

De producten zijn afkomstig van kleine lokale leveranciers, van de Slow Food Presidia – die de kwalitatief hoogwaardige teelt van gewassen en soorten die met uitsterven bedreigd worden ondersteunt - en de Ark of Taste. Voor pizza of spaghetti bolognese is dit niet de plek, maar lokale helden als kinnebak van 'Buitengewoon Varken', Wilde Waddenzee oesters van Goede Vissers en Kraaienborst van De Keuken van het Ongewenste Dier krijgen in Fabio’s moderne en vernieuwende gerechten alle ruimte.

Fabio: ‘We hebben alle drie veel gereisd en zagen dat het niet goed ging met de planeet en de manier waarop we met ons voedsel omgaan. We wilden zaken beslist op een andere manier aanpakken. Ik geloof dat deze werkwijze, waarbij we uitsluitend producten gebruiken die zijn verkregen op een manier die voor het milieu en de natuur het minst belastend zijn, de meest duurzame is. Naast ondersteuning bieden aan deze producenten willen we op een toegankelijke en sympathieke manier meer bewustzijn creëren.’

La Famiglia

Meer nog dan een ode aan Italië, is Pianeta Terra een hartstochtelijk pleidooi voor Moeder Aarde dat in drie tot zeven verrassende gangen uiteengezet wordt.  Aansluitend op het duurzame gedachtegoed dat de basis vormt van alles wat er uit de keuken komt, is de door Laura met veel zorg samengestelde wijnkaart volledig biologisch, biodynamisch, natuurlijk, slow en Italiaans.

Laura: ‘We hebben geen grote namen op de kaart. Hele dure wijnen vind ik onnodig. Wat kleinere producenten te zeggen hebben vind ik veel interessanter dan iemand die twee miljoen flessen per jaar produceert.’

Het draait om de boodschap

Hoewel ze uiteraard blij zijn met de erkenning, is het Fabio, Laura en Raul nooit om de eer te doen geweest. Het draait om de boodschap.

Raul: ‘We lijken niet alleen een familie, we zijn het ook. We hopen dat onze gasten zich bij ons thuis voelen en zo goed mogelijk kunnen ontspannen. Wij doen altijd ons best onze gasten iets extra’s te geven. Naast een avond gevuld met mooie gerechten en wijnen, willen we dat mensen met een goed gevoel vertrekken. Voor mij is dat dé belichaming van Italiaanse gastvrijheid.’