17 nieuwe sterrestaurants, 1 nieuwe met twee sterren en 4 nieuwe groene sterren

17 nieuwe sterrestaurants, 1 nieuwe met twee sterren en 4 nieuwe groene sterren
Foto's: Diederik van der Laan / Dutch Photo Agency

Michelin heeft maandag 24 april de selectie van de Michelin Gids Nederland 2023 voorgesteld in het Amsterdamse DeLaMar Theater. Deze selectie omvat 504 restaurants, waaronder 125 restaurants bekroond met ten minste één Michelin Ster en 98 Bib Gourmand restaurants. De selectie van dit jaar wordt verrijkt met 1 zaak bekroond met twee Sterren, 17 restaurants met een Ster, 4 Groene Sterren en 8 Bib Gourmand restaurants.

'Jaar na jaar verheugen onze inspecteurs en inspectrices zich erop om nieuwe restaurants in Nederland aan te prijzen die kleur geven aan onze gastronomie. Met 18 nieuwe sterrenrestaurants, waaronder 1 restaurant met twee Michelin Sterren, illustreert deze 2023-selectie deze dynamiek', aldus Gwendal Poullennec, Internationaal Directeur van de Michelin Gidsen.

'Creatief, trouw aan hun roots lokaal of meer exotisch - open voor andere invloeden of toegewijd aan het uitdenken van de contouren van een meer duurzame gastronomie: de unieke ervaringen die Nederlandse chefs aanbieden, promoten wij met trots bij alle fijnproevers'.

De twee restaurants met 3 Michelin Sterren behouden hun onderscheiding. Jonnie Boer van De Librije (Zwolle) en Jannis Brevet van Inter Scaldes (Kruiningen) blijven met hun 3 Michelin sterren de uithangborden van de Nederlandse gastronomie. 'De persoonlijkheid en creativiteit van deze chefs hoeven we niet meer voor te stellen. Hun eigenheid als kok is een voorbeeld voor iedereen in het vak. Gasten uit heel de wereld worden er verwonderd door de continue stortvloed aan smaken die ze service na service weten te reproduceren.'

Michelin Gids 2023

Vinkeles wordt onderscheiden met 2 Michelinsterren. Jurgen van der Zalm en zijn team worden in deze nieuwe selectie bekroond met een tweede ster. De talentvolle chef was binnen het bedrijf jarenlang de rechterhand van Dennis Kuipers en volgt nu zijn eigen weg, met respect voor het verleden.

Jurgen van der Zalm op het podium voor zijn tweede Michelinster. Links Cees Helder.
Jurgen van der Zalm op het podium voor zijn tweede Michelinster. Links Cees Helder.

'Klassiek vakmanschap in de vorm van verbluffende sauzen en speelse creativiteit gaan hand in hand bij Vinkeles (Amsterdam). Of hij nu volledig vegetarisch kookt of een luxeproduct sublimeert: Jurgen van der Zalm bekoort telkens weer met een boeiend smakenspektakel.'

In totaal telt de 2023 selectie voor Nederland 20 restaurants met twee Michelin Sterren. 17 nieuwe restaurants worden bekroond met 1 Michelin Ster. Zo worden in Maastricht twee historische restaurants opnieuw bekroond met een ster: Château Neercanne en Au Coin des Bons Enfants. En er is nog meer goed nieuws voor de Limburgers, want ook de wereldse creativiteit van Studio (Maastricht) en Flavours (Weert) wordt dit jaar bekroond.

Wie het heeft over inventiviteit die de huidige tijdsgeest goed weerspiegelt, komt in Amsterdam uit bij Vanderveen en Coulisse. Bij de à la carte (vis)Bistro de la Mer toont chef Julius Nuiten onder de hoede van Richard van Oostenbrugge en Thomas Groot opnieuw aan dat ze de traditie naar hun hand kunnen zetten.

Utrecht in the picture

Utrecht staat eveneens in de picture met twee nieuwe Michelin Sterren: het historische Karel 5 en het jonge Maeve combineren echte cuissons en aandacht voor lokaal met internationale schwung. Een originele smaakbeleving is een omschrijving die eveneens past bij LIZZ (Gouda), Brass Boer Thuis (Zwolle) en Basiliek (Harderwijk).

Tommy Janssen krijgt zijn Michelin-buis terwijl partner Vera Voorend geëmotioneerd toekijkt.
Tommy Janssen krijgt zijn Michelin-buis terwijl partner Vera Voorend geëmotioneerd toekijkt.

Voor een eigen interpretatie van de Japanse traditie is YAMA in Rotterdam een must. Subtiliteit in een westerse versie is dan weer de specialiteit bij Central Park (Voorburg) en krijgt bij Codium (Zierikzee) zelfs een Zeeuwse inslag. In het noorden, waar moderne intensiteit het handelsmerk is van Restaurant Smink (Wolvega) en De Woage (Gramsbergen) vallen ook twee sterren.

4 Groene Michelinsterren

Restaurants die zich op een bijzondere manier inzetten voor de ontwikkeling van een duurzame gastronomie worden onderscheiden met een Groene Ster. Dit jaar treden vier zaken toe tot deze bijzondere familie. Met een groene ster voor zowel Hof aan Zee als Morille wordt het dorpje Koudekerke voortaan in één adem genoemd met duurzaamheid.

De 4 restaurants die een Groene Ster ontvingen van Michelin.
De 4 restaurants die een Groene Ster ontvingen van Michelin.

Beide restaurants benutten ten volle de Zeeuwse rijkdom en doen er alles aan om een lokaal, circulair systeem te installeren. Dat laatste geldt ook voor Rotonde (Rotterdam) en De Dyck (Woubrugge). Hun duurzame mindset doorkruist elke geleding van hun bedrijf, van hun communicatie tot waste management. Deze 4 voorbeelden tonen de groeiende duurzame bewustwording aan onder chefs. In totaal telt Nederland vandaag 15 groene Michelinsterren

Vakmensen in het zonnetje

Yornie van Dijk wordt uitgeroepen tot Jonge Chef van het Jaar 2023. De kok van nieuwbakken Michelinster Basiliek (Harderwijk) trakteerde de inspecteurs met zijn versie van de Nordic Cuisine. Intensiteit is de speelbal van deze chef. De afgemeten balans tussen zuiverheid, frisheid en pit waarmee hij keer op keer overtuigt, getuigt van talent.

Nadine Mögling van Bij Jef in Den Hoorn op Texel.
Nadine Mögling van Bij Jef in Den Hoorn op Texel.

De Sommelier Award 2023 was voor Nadine Mögling van Bij Jef (Den Hoorn). Zij is een gastvrouw volgens de regels van de kunst. Of het nu uitstekend wijnadvies is, het juiste ritme van bediening of kleine attenties: ze voelt het allemaal perfect aan. Een vakvrouw als Nadine Mögling bewijst hoe belangrijk een attente service wel is.

8 nieuwe restaurants behalen een Bib Gourmand

Twee weken voor de bekendmaking van de gehele 2023-selectie voor Nederland, voegde de Michelingids 8 nieuwe Bib Gourmand onderscheidingen toe. Restaurants met een Bib Gourmand staan garant voor een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding