Dit is de winnaar van de Terras Top 100 2023

Dit is de winnaar van de Terras Top 100 2023
Het team van Pelle's na de uitreiking op de Terras Top 100

Na jarenlang meegedraaid te hebben in de Terras Top 100 en onder meer een tweede en een derde plek behaald te hebben, mag Pelle's eten & drinken zich dan nu het beste terras van de Terras Top 100 2023 noemen. Roy Spekhorst en Wendy Amweg en hun team zijn de nieuwe nummer 1. 'Ze verdienen het dubbel en dwars.'

Het allermooiste compliment dat Pelle’s kreeg tijdens alle jureringen van de Terras Top 100 2023, hebben ze waarschijnlijk niet gehoord, noch ergens gelezen. Daarom schrijven we het hier maar even op. Als de hoofdjury op dinsdag 13 juni bij het bedrijf langskomt om een laatste ronde jurering te doen, kijkt Eugène van Angelbeek zijn ogen uit. Van Angelbeek, ondernemer van De Veranda in Amsterdam, is de winnaar van de Terras Top 100 2022, het jaar waarin Pelle’s tweede werd.

De Amsterdammer was nog niet bij de zaak in het Twentse Deurningen geweest, dat hij het jaar ervoor achter zich wist te houden in de lijst. Aan het einde van de rondleiding fluistert hij, enigszins overdonderd, tegen een collega-hoofdjurylid, buiten het gehoor van iedereen: ‘Nu ik dit bedrijf zelf gezien heb, ben ik nóg trotser dat ik vorig jaar heb gewonnen.’

Gestaag naar de top

Het verhaal van Pelle’s eten & drinken is het verhaal van Roy Spekhorst en Wendy Amweg. Op 1 april 2024 viert het jonge stel hun 15-jarig jubileum als ondernemers van Pelle’s. En dat ze in die vijftien jaar niet stilgezeten hebben, mag het understatement van het jaar heten. Zo werd een bruin dorpscafé waar de voetbalteams na de wedstrijd hun flesjes bier kwamen drinken, een compleet horecabedrijf met een forse eetfunctie, waar bruiloften en partijen plaatsvinden en waar het naastgelegen, in 2019 aangekochte pand nu dienst doet als chocoladewinkel waar ook ijs verkocht wordt.

Nu ik Pelle's met eigen ogen gezien heb, ben ik nog trotser dat wij in 2022 eerste werden en hen achter ons lieten”
— Eugène van Angelbeek, eigenaar De Veranda Amsterdam

En hiermee doen we het bedrijf te kort, want het is nog veel meer, maar we willen het terras niet onderbelicht laten. Nou vooruit, nog één ding dan. Want Roy en Wendy kijken niet alleen terug, allesbehalve. Ook voor 2024 en 2025 zijn er voldoende plannen. Zo wordt de voormalige cafetaria aan de achterkant van het pand omgeturnd tot een microbrouwerij en wordt de inpandige zaal volledig verbouwd. Het jaar erop moet een bed & breakfast bij de zaak gerealiseerd worden en wordt het aantal zonnepanelen, momenteel zo’n 165, uitgebreid met nog 175 extra.

Ook de ijssalon krijgt in dat jaar een renovatie. Uiteraard staat voor beide jaren een mooie omzetstijging geprognotiseerd. Maar, zo benadrukken Roy en Wendy: ‘Pelle’s moet wel Pelle’s blijven.’ Ofwel: de dorpsfunctie (of inmiddels regiofunctie) moet niet uit het oog verloren worden.

Groot team

Het is Pelle’s in een notendop. Telkens een beetje meer. Stapje voor stapje en vooral: telkens een stapje beter. En dat telkens meer en telkens beter kunnen ze niet zonder hun team, daar geven de ondernemers dan ook ruimschoots de credits aan. Inmiddels zo’n 91 mensen in totaal, waarvan 18 in vaste dienst. Zij zijn het ook die er voor zorgen dat Pelle’s in de eerste twee rondes zo hoog scoort, waardoor de hoofdjury op bezoek komt.

Als we even in de rapporten van dit jaar duiken, stuiten we op niets anders dan lofzangen van drie verschillende juryleden. Goed om te vermelden ook: de scores van Pelle’s bij de beide vakjurybezoeken én bij de mystery visit waren dermate hoog dat het bedrijf sowieso al vóór het hoofdjurybezoek afgetekend bovenaan stond. Lees maar even mee: ‘Bijzonder vriendelijke medewerkers, die zich bewust zijn van hun taken als gastheer/gastvrouw. Hier kun je op ieder gewenst moment een beroep op hen doen. Je merkt dat zij een training hebben ontvangen en goed worden aangestuurd: iedereen kent zijn taak’, aldus een vakjurylid.

Bedankt. Het was fijn bij jullie te gast te zijn”
— Vakjurylid in zijn rapport

‘Dit is een toplocatie. Het was heel druk, met meer dan 100 gasten. De medewerkers hebben een vriendelijke, actieve uitstraling. Ze zijn er echt voor de gasten. Ondanks de drukte is er hier voor iedereen aandacht. Ik voel me hier gelijk thuis’, lezen we in het rapport van de mystery guest. We sluiten af met een ander vakjurylid, dat zijn lovende rapport simpel maar veelzeggend afsluit: ‘Bedankt. Het was fijn bij jullie te gast te zijn.’

Bekijk deze collectie

Terras

Hoe haal je de meeste omzet uit je terras? Hoe richt je het in? Hoe train je je terraspersoneel? Wat zijn de ideale terrasdrankjes? In deze collectie vind je allerlei aandachtpunten voor het optimale terras. Van het aanvragen van een terrasvergunning tot inspiratie voor de terraskaart.