De politie constateerde na de brand dat de kerstversiering het zicht op de bordjes belemmerde. 'Dat is absoluut niet waar', aldus Veerman. 'We hadden rond die bordjes geen versiering hangen.' De café-eigenaar erkende voor de rechtbank dat voor de ramen traliewerk zat. 'Dat moest van Bouw- en Woningtoezicht', zei hij.
Het traliewerk zat op slot, de sleutel hing achter de bar. Volgens Veerman kon je het slot echter zo open trekken. De voorzitter van de rechtbank, R. Toeter, hield de verdachte voor dat verklaringen dat tegenspreken. Advocaat J. Boksem merkte daarbij op dat de ramen niet officieel dienst deden als vluchtroute.
Verder erkende Veerman dat de brandslanghaspel in een kast hing, met daarop geen aanwijzing naar het blusapparaat toe. Dit was volgens de horecabaas echter gebeurd in samenspraak met de gemeentelijk brandpreventieambtenaar K. Bont. De Volendammer hield vol dat het café voldoende vluchtmogelijkheden had, maar kon begrijpen dat het moeilijker is om die goed te gebruiken in het donker en in een panieksituatie zoals die heerste in café De Hemel in de nieuwjaarsnacht van 2001.
De rechtbank heeft vier getuigen opgeroepen. vanmiddag wordt een deskundige van onderzoeksinstituut TNO gehoord. Daaraan voorafgaand wordt een video getoond van een reconstructie van de brand. Dinsdag volgen de getuigenverhoren van een barkeeper, en twee getuigen-deskundigen. Donderdag hoort de rechtbank alle drie de verdachten.
Een aantal slachtoffers en nabestaanden uit Volendam is naar de rechtbank in Haarlem gekomen om het strafproces te volgen. Ook pastoor Berkhout is aanwezig. Rechter Toeter begon de rechtszaak met de nabestaanden en slachtoffers veel kracht toe te wensen.