Jonnie Boer overleden op Bonaire
Jonnie en Thérèse Boer vertrokken op 13 april naar Bonaire, nadat ze op zaterdag 12 april nog het service hadden gedraaid in De Librije. Ze zouden twee weken op vakantie gaan naar hun favoriete eiland, waar ze ook Brass Boer Restaurant Bonaire hebben. Jimmie Boer, de zoon van Jonnie, schrijft op Instagram. 'Dank voor alles wat je mij hebt gegeven. Ik ga je trots maken ook al ga je het niet zien. Zie je snel ouwe.' Ook dochter Isabelle deelt die boodschap.
Het team van De Librije is bij elkaar gekomen in het restaurant in Zwolle, dat voor de vakantieperiode gesloten is van 20 tot en met 29 april. Ook de andere zaken die onder De Librije-groep vallen zijn in ieder geval vanavond gesloten.
Reactie familie Boer
Via hun sociale mediakanalen reageert de directe familie van Jonnie voor het eerst publiekelijk:
'Lieve vrienden & gasten,
Helaas is onze ergste nachtmerrie werkelijkheid geworden. Jonnie is vanmorgen op Bonaire overleden aan de gevolgen van een longembolie. We zijn ontzettend verdrietig en verslagen en kunnen het nog niet bevatten.
We hopen dat jullie ons rust en tijd gunnen om dit verdriet een plek te kunnen geven. En we willen jullie bedanken voor alle steun die we ontvangen
Liefs, Thérèse, Jimmie & Isabelle'
Op het bericht is binnen enkele uren al duizenden keren gereageerd middels verdrietige emoticons en reacties.
Reactie De Librije op overlijden Jonnie Boer
Jindra Hartholt, woordvoerder van De Librije reageert aangeslagen op het onverwachte overlijden van Jonnie Boer. ‘Het is niet te bevatten. We zijn verslagen en verdrietig. En het is heel moeilijk te beseffen dat het de realiteit is.’
‘Jonnie is overleden aan de gevolgen van een longembolie en dat is ontzettend snel gegaan. Ik laat de familie er buiten, maar hij was met Thérèse’, zegt Hartholt over het moment dat Boer overleed.
De Librije is gesloten omdat het vakantie is. ‘De overige zaken – zowel in binnen als buitenland – hebben we uit respect voor onze collega’s, maar uiteraard ook voor Jonnie en Thérèse, deze avond gesloten.’
‘Iedereen moet dit een plek kunnen geven. Dit zijn geen omstandigheden om een gezellig avond te draaien. We gaan alle zeilen bijzetten om dit óp een goeie manier met elkaar te doen’, zegt Hartholt over het verwerken van het grote verlies. ‘De Librije is een familie, dat merk je aan alles. Zo doen we het echt met zijn allen op dit moment. We zijn er voor elkaar en heel veel collega’s zijn nu ook bij elkaar. Dus dat is heel mooi.’
‘We vragen om respect en privacy voor de familie zodat ze dit rustig een plekje kunnen geven.’
Dertigjarig jubileum De Librije
In de zomer van 2023 vierden Jonnie, Thérèse, hun twee kinderen Jimmie en Isabelle en head chef Nelson Tanate het 30-jarig bestaan van De Librije***. Tijdens het jubileumfeest werd bekendgemaakt dat de Jimmie, Isabelle en Nelson Tanate mede-eigenaar werden van het bedrijf. Sinds 2004 draagt De Librije onafgebroken drie Michelinsterren, een ongekende prestatie, zeker in Nederland.
Gault&Millau bracht in januari nog een prachtig eerbetoon aan het bekendste horecakoppel van Nederland. De gids maakte in het diepste geheim een film voor het stel, waarvoor hun kinderen, veertig collega's en vrienden werden geïnterviewd. Onlangs werd er op NPO een zesdelige docuserie over De Librije uitgezonden.
Familiebedrijf en talentenfabriek
In de documentaires werd nog maar eens onderstreept voor het grote publiek dat De Librije een hecht familiebedrijf is, waar talent de ruimte krijgt om zich te ontplooien. Head chef Nelson Tanate en maître Gert Wiltvank werden in oktober 2024 geïnaugureerd als SVH Meesters, een prestatie waar zowel Jonnie als Thérèse ongeloof trots op waren.
‘Nelson en ik zijn eigenlijk hetzelfde’, zei Jonnie Boer toen over zijn toekomstige opvolger. ‘We houden er niet van om in de spotlights te staan met een medaille om onze nek. Daarom twijfelde Nelson of het wel iets voor hem was, Meesterkok worden. Maar ik ben blij dat hij het toch heeft gedaan. Er is een niet te breken ketting ontstaan. Er lopen hier 27 koks rond, die we enthousiast willen maken, met wie we kennis willen delen. Nelson is daar een onmisbare schakel in.’
Meer reacties op overlijden Jonnie Boer
Ook Stichting Vakbekwaamheid Horeca (SVH) reageert vol ongeloof op het overlijden van de grootmeester: 'Zijn onverwachte heengaan raakt ons persoonlijk en professioneel', schrijft SVH op hun sociale media.
'Jonnie was niet alleen een culinaire grootheid, maar ook een bevlogen ondernemer en een inspirerende vakgenoot. Een Grootmeester en SVH Meesterkok. Iemand met wie we het voorrecht hadden om nauw samen te werken, en die altijd indruk maakte met zijn visie, creativiteit en ongeëvenaarde toewijding aan kwaliteit. Ook zijn ongeëvenaarde humor staat bij ons helder voor de geest.'
'Zijn passie voor gastronomie, zijn vernieuwingsdrang en zijn warme persoonlijkheid laten een blijvende indruk achter in onze branche. Hij laat een onuitwisbare erfenis achter — niet alleen als chef, maar als mens.'
'Onze gedachten zijn bij Thérèse, Jimmie en Isabelle, de familie en het hele team van De Librije. Wij wensen hen heel veel sterkte in deze moeilijke tijd.'
'Rust zacht, Jonnie.'
Werner Loens, voormalig hoofdinspecteur van de Michelingids, laat aan RTL Nieuws weten ‘in shock’ te zijn. ‘Jonnie was een pionier. Hij bracht het koken tot een hoog niveau. Hij had oog voor techniek, voor de kwaliteit van het eten, voor de smaak. Jonnie is een voorbeeld in heel Europa, niet alleen in Nederland.’