Topman Herkemij van DE vertrekt eind dit jaar

Topman Herkemij van DE vertrekt eind dit jaar

Topman Michiel Herkemij van DE Master Blenders 1753 vertrekt aan het eind van het jaar vanwege een verschil van mening met de commissarissen. Jan Bennink, momenteel voorzitter van de raad van commissarissen, neemt zijn taken over tot een nieuwe bestuursvoorzitter is gevonden.

Het verschil van mening heeft volgens een woordvoerder van DE Master Blenders 1753 betrekking op ‘de snelheid van implementaties, bijvoorbeeld met betrekking tot markten, organisaties en innovaties’. De commissarissen wilden veranderingen sneller doorvoeren dan Herkemij dat wilde.

Geen verband met boekhoudfraude

‘Het verschil van mening is niet op één moment ontstaan, maar kwam in ieder geval naar voren rondom de aandeelhoudersvergadering van eind november’, zei de woordvoerder. Er is volgens hem ‘absoluut geen verband’ met de eerder dit jaar geconstateerde boekhoudfraude in Brazilië.

Onlangs zei Herkemij dat het bedrijf de komende jaren tot 60 procent van de top wijzigt om vernieuwing te bewerkstelligen.

Beursgang

‘Er is de afgelopen tijd heel veel met het bedrijf gebeurd. De afsplitsing, de beursgang, een nieuwe strategie. Je vraagt veel van mensen en niet iedereen heeft alles in huis’, zei Herkemij toen.

Herkemij stond slechts één jaar aan de top van DE en leidde de afronding van de splitsing van voormalig moederbedrijf Sara Lee en de beursgang in juni. Tot vorig jaar gaf hij leiding aan de activiteiten van Heineken in Mexico.

DE Master Blenders 1753 start volgens de woordvoerder per direct de zoektocht naar een nieuwe bestuursvoorzitter. Die moet volgens hem van buiten het bedrijf komen en ‘in staat zijn het concern naar een hoger niveau te tillen’.

Bron: ANP