Twee weken geleden meldde Jean-Joël Bonsens, de huidige kok van het Amsterdamse restaurant Christophe, dat keukenmedewerkers zich uiterst onderdanig moeten opstellen ten aanzien van hun baas Paul Bocuse. ‘Met hem spreken is niet toegestaan en Bocuse in de ogen kijken is zelfs verboden’, aldus Bonsens in het blad Carp.
Monsieur Paul
Bas Holten, kok bij Chateau Les Merles in het Franse Mouledier, bestrijdt dat beeld. ‘Ik heb zelf meer dan zes maanden bij Paul Bocuse gewerkt (tussen begin mei en eind november 1994) en heb deze toestanden niet meegemaakt. Monsieur Paul was goed toegankelijk, als hij aanwezig was. Ook spreken met hem was gewoon toegestaan. Hij begon zelf vaak een praatje’, zo laat Holten de redactie weten.
Probleem bespreken
Holten vervolgt: ‘De brigade is inderdaad hiërarchisch opgesteld, zonder dat de chef de dictator is. Zelf heb ik nog met chef Roger Jaloux gewerkt en met tweede chef Christian Bouvarel. Twee aimabele mannen met passie. Ze werkten jaren voor Bocuse. Ze staan ook open door hun brigade en je kunt gerust een probleem met hun bespreken. Dat hoeft niet persé via je directe meerdere te gaan’.
Zie ook:
Paul Bocuse start fastfoodzaak (24 jan, 2007)