Inter Scaldes** wint Nederlandse Copa Jerez

Inter Scaldes** wint Nederlandse Copa Jerez

Het team van Manoir Restaurant Inter Scaldes in Kruiningen heeft de Nederlandse finale van de Copa Jerez gewonnen. Door deze zege mogen Paul de Groote (chef) en Koen van der Plas (sommelier) ons land volgend najaar vertegenwoordigen tijdens de internationale finale van deze sherry-spijscombinatie in het Spaanse Jerez de la Frontera.

De Nederlandse finale de Copa Jerez vond plaats in de St. Olofskapel van het NH Barbizon Palace in Amsterdam. Daarin namen teams van Inter Scaldes, restaurant Latour in Noordwijk aan Zee en restaurant De Lindenhof in Giethoorn het tegen elkaar op.

Paul de Groote en Koen van der Plas wonnen namens tweesterrenrestaurant Inter Scades twee van de drie finaleopdrachten: die met een strakke, droge sherry en die met een zoete of semizoete sherry. De opdracht met een oxidatief gerijpte sherry werd gewonnen door De Lindenhof.

Vakjury

De jury bestond uit Roy Pelgrim van Cordial in Oss, Imko Binnerts van Vis & Ko in Haarlem, Ronald Opten van La Rive in Amsterdam, Mike Dooms van De Kromme Watergang in Hoofdplaat (door GaultMillau uitgeroepen tot Wijn-spijsspecialist van het Jaar) en voorzitter Jan van Lissum.

Beltrán Domecq, sinds afgelopen zomer voorzitter van het overkoepelende orgaan voor de sherryproductieregio Consejo Regulador was gastlid in de jury.

Nederland en Copa Jerez gaan goed samen

Nederland heeft goede ervaringen met de internationale finale van de Copa Jerez. In 2009 wonnen Cindy Borger en Jarno Eggen namens De Lindenhof in Giethoorn (zij zijn nu eienaren van De Groene Lantaarn in Zuidwolde).

Teams van Seinpost (Den Haag), ’t Brouwerskolkje (Overveen) en La Rive behaalden al eens een tweede plaats in het internationale deelnemersveld.

Winnende menu

Het winnende menu van Inter Scaldes was als volgt: gemarineerde groenten, ratte, Bari olijf, oranjebloesem en Antique Fino, Bodegas Rey Fernando de Castilla; duif, gillardeau, Bekegemse eendenlever, meiknol, gebrande mosterd en Don Gonzalo Oloroso VOS, Valdespino; ananas, kombu, zeesla, Valrhona Caraïbe, 66% grand cru chocolade en ME Moscatel Emilín, Emilio Lustau.

Foto: Inter Scaldes