Jonathan Zandbergen opnieuw naar finale Prix Culinaire Le Taittinger

Chef-kok Jonathan Zandbergen gaat op 25 november 2014 voor de derde keer Nederland vertegenwoordigen op de internationale finale van de Prix Culinaire Le Taittinger in Parijs.
Philippe Bidaine

Zandbergen, chef de cuisine bij Het Veerhuys in Almere, heeft zich voor de internationale finale van de prestigieuze kookwedstrijd geplaatst na winst voor Nederland op 22 oktober in de Benelux-strijd. Samen met Belgische winnaar Xavier Bernes gaat Zandbergen naar Parijs.

Meer kans

‘Het is de allerlaatste keer dat ik mee kan naar Parijs. Zo zijn de regels.’ De laatste keer in 2012 eindigde Zandbergen op de derde plaats. ‘Je zou zeggen dat ik meer kans maak nu ik al twee keer in Parijs heb gekeken hoe het gaat maar alles hangt af van de opdracht.’ Die wordt pas de avond voor de internationale finale bekend gemaakt.

Eerlijke wedstrijd

Zandbergen is vastbesloten om dit jaar hoger te eindigen in Parijs dan in 2012. ‘Het is een zeer uitdagende competitie omdat de focus ligt bij het klassiek Frans koken. Een techniek die in Nederland meer en meer naar de achtergrond verdwijnt.’ Hij noemt de Prix Culinaire is één van de meest eerlijke wedstrijden. ‘De jury is onafhankelijk en zeer professioneel.’

Scandinavië

Dit jaar is er voor het eerst concurrentie van Scandinavische landen. Deelnemers moeten een hoofdschotel en een speciale opdracht vervullen.

Erkenning

De chef uit Almere ziet het wedstrijdkoken als toegevoegde waarde voor de naamsbekendheid van het restaurant waar hij werkt. In de Lekker 2015 die op 28 oktober 2014 in de winkel ligt, komt Het Veerhuys binnen in de top 100 op nummer 80. ‘Dat is een mooie erkenning.’