Junkfood net zo verslavend als cocaïne

Junkfood net zo verslavend als cocaïne

Vet, suiker en zout in junkfood maken dat eten net zo verslavend als cocaïne, tabak en alcohol zeggen wetenschappers van de universiteit van Oregon. De ...

Volgens de wetenschappers verandert junkfood de chemische huishouding in onze hersenen op zo’n manier dat je er (net als bij drugs) nooit genoeg van krijgt.

Eerder dit jaar ontdekten klinisch psychologen in Oregon dat ratten die junkfood kregen toegediend na verloop van tijd niet meer zonder eten konden en er alsmaar dikker van werden. Een test met 26 zwaarlijvige jonge vrouwen leidt nu tot dezelfde conclusie.

Genotgevoel

De crux van het probleem ligt bij dopamine. Dat is een chemische stof in de hersenen die verantwoordelijk is voor het genotgevoel en waardoor we kunnen genieten van bijvoorbeeld eten en seks.

Door vaak genotsmiddelen te gebruiken, neemt de gevoeligheid van het dopaminesysteem af. Daardoor zijn er steeds meer genotsmiddelen nodig om een goed gevoel te krijgen. De persoon in kwestie raakt verslaafd en wordt in het geval van junkfood steeds dikker.

Nieuw onderzoek

In het onderzoek werden 26 zwaarlijvige vrouwen gedurende zes maanden geobserveerd. Zes van hen werden ongeveer drie kilo zwaarder, de andere bleven gelijk of vielen af.

Na die zes maanden kregen de vrouwen afwisselend chocolademilkshakes en drankjes zonder smaak te drinken, terwijl via een hersenscan in de gaten werd gehouden hoe het dopaminesysteem functioneerde.

De onderzoekers concludeerden dat de vrouwen van wie het gewicht was toegenomen veel minder werden geprikkeld door de chocoladedrankjes dan de anderen. Onderzoeker Eric Stice zegt in de Sunday Times: ‘De grote inname van calorieën zorgde ervoor dat ze minder reageerden op dopamine.’

‘Er zijn duidelijke parallellen tussen drugsgebruik en de inname van voedsel met een hoog suiker- en vetgehalte’, zegt Stice.

Maatregelen

Juristen grijpen hun kans om met dit soort bewijzen naar de rechtbank te stappen. John Banzhaf, professor aan de George Washington Universiteit is van plan actie te ondernemen tegen de fast food industrie.

‘Er zijn nu sterke bewijzen dat sommige producten hetzelfde effect op hersenen hebben als alcohol, heroine en tabak. Als ik een rapport de rechtszaal in kan brengen dat zegt dat bepaald voedsel verslavend is, kan dat voor een rechtszaak heel voordelig zijn. Dan kan ik misschien bewijzen dat iemand een hartaanval krijgt op zijn vijfentwintigste, omdat hij toen hij tien was verslaafd werd aan fast food.’

Kritiek

Klinische specialisten in Groot-Brittannië zijn kritischer. ‘Mensen worden dik omdat ze van suiker en vet houden. Ik denk niet dat dit echt een verslaving is.’

Onderwerpen beheren

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.