nieuws

Terrassen bij Vierdaagse fors duurder

Café

ACBN Evenementenbureau, organisator van de Vierdaagsefeesten van Nijmegen, verhoogt de pachtprijzen van de terrassen met 18 tot 150 procent. Maar horeca-ondernemers mogen vanaf dit jaar wel zelf met brouwerijen onderhandelen over hectoliterkortingen.

Terrassen bij Vierdaagse fors duurder

Tot nu toe kwam dat bedrag van tonnen euro’s in de kas van het ACBN terecht, aldus directeur Wim Smids zaterdag. De Vierdaagsefeesten zijn het grootste meerdaagse publieksevenement van Europa.

Meer dan een miljoen mensen bezoeken het stadscentrum in die week. In Nijmegen liggen op verschillende plekken ondergronds permanente bierleidingen, om aan de gigantische vraag tijdens de Vierdaagseweek te kunnen voldoen.

Volgens Smids is het niet meer van deze tijd, dat een evenementenbureau onderhandelt over korting op de totale omzet. ‘Bovendien speelden de leveranciers ondernemers en ACBN tegen elkaar uit, door te stellen dat de ander al korting had gekregen. Wij denken dat ondernemers veel meer korting kunnen bedingen nu de brouwerijen geen zaken meer hoeven te doen met de organisatie.’

Omdat het ACBN nu inkomsten misloopt, is besloten de pachtprijzen flink te verhogen. Een ondernemer die een terras met podium en biertap exploiteert kan een verhoging van 150 procent tegemoet zien. Onlangs heeft de gemeente Nijmegen bepaald dat de terrassen op de laatste dag van de Vierdaagsefeesten een uur eerder moeten sluiten in de hoop vechtpartijen en opstootjes te voorkomen.