nieuws

NVWA: ‘Kwart overtreedt nog steeds rookverbod

Café

Hoewel er steeds minder wordt gerookt in Nederlandse cafés, blijkt uit voorlopige cijfers van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit dat in een kwart van de cafés waar een rookverbod geldt nog (wel) wordt gerookt.

NVWA: ‘Kwart overtreedt nog steeds rookverbod

In driekwart van de Nederlandse cafés waarvoor een rookverbod geldt, is dit jaar inderdaad nog niet gerookt.

Ministerie van Volksgezondheid

Dat valt op te maken uit voorlopige cijfers van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA), aldus het ministerie van Volksgezondheid zondag 11 mei.

In het najaar van 2013 lieten de aanwezigen in 65 procent van de etablissementen waar roken niet mag de sigaret liggen.

Wetsvoorstel

Toch waarschuwt staatssecretaris Martin van Rijn (VWS) voor te veel optimisme over het minder roken in de kroeg.

‘Als het wetsvoorstel dat het rookverbod in de hele horeca regelt straks door de Tweede Kamer is, is er meer duidelijkheid. Dan mag er gewoon in geen enkel café meer gerookt worden. Maar dat wil natuurlijk niet zeggen dat het dan ook niet meer gebeurt.’

Cafés zonder personeel

Er is nu nog wel een uitzondering voor kleine cafés zonder personeel, maar er is een wet in de maak om roken ook daar te verbieden.

Tabakverkoop

‘Elke verkoper van tabak zou zijn gezond verstand moeten gebruiken en zich in moeten zetten om tabak uit handen te houden van 18-minners’, aldus Van Rijn verder.

‘Die inzet zie je veel, maar er zijn helaas ook tabaksverkopers die het niet zo nauw nemen met die norm. Zij worden nu extra stevig aangepakt.’

Bron: ANP

Reageer op dit artikel