nieuws

Foto’s: Gulpener Brouwlokaal officieel geopend

Café 1654

Gulpener opent donderdag 1 december haar gloednieuwe BrouwLokaal voor het publiek. In de voormalige werkplaats bij de brouwerij biedt de Limburgse brouwer een scala aan biergerelateerde activiteiten: van een microbrouwerij tot een horecagelegenheid en van een bierkelder tot een smaakbibliotheek.

Foto’s: Gulpener Brouwlokaal officieel geopend

Het BrouwLokaal bevindt zich in de voormalige werkplaats van de brouwerij. Het bestaat uit verschillende onderdelen, waarbij Gulpener-directeur Jan Paul Rutten het horecaconcept als ‘de smeerolie’ van het geheel beschouwd. Het BrouwLokaal is geheel in de stijl van Gulpener op een zo duurzaam mogelijke wijze ontwikkeld. De brouwer probeerde zich zoveel mogelijk aan de ’25-mile-regel’ te houden: alles wordt gedaan met of door bedrijven binnen een straal van 25 mijl, zo’n veertig kilometer. Dat geldt voor het inhuren van de loodgieter en de keukenleverancier, tot aan de producten waarmee in het restaurant gewerkt wordt. Rutten: ‘Suiker is lastig, maar dat kan vervangen worden door honing bijvoorbeeld. Alleen koffie en zout komen niet uit de regio, dat is nu eenmaal niet beschikbaar hier.’

Winkel: voor de hobbybrouwer

Bij binnenkomst loopt de bezoeker als eerste tegen de winkel aan in het gebouw. Hier zijn diverse Gulpener-artikelen -waaronder uiteraard bier- te koop, maar daarnaast ook bijvoorbeeld een hobbybrouwpakket. Rutten: ‘En waar brouwers vaak het geheimzinnigst over doen; de gist. Die is ook gewoon in de winkel verkrijgbaar.’

Horeca: eten en drinken

Op de begane grond bevindt zich het horecagedeelte. Een bistro-achtig (eet)café met een fraaie, splinternieuwe bar als blikvanger. Jan Paul Rutten dit als de smeerolie van het gehele concept. ‘Het dagelijks geopend van 11.00 tot 22.00 voor lunch en diner. We gaan wel op tijd dicht, want we willen niet gaan concurreren met de lokale horeca’, aldus de Gulpener-directeur. Buiten het horecagedeelte komt een biertuin, met grote banken.

Microbrouwerij: hobbyisten en vrienden

In de naastgelegen ruimte is er de microbrouwerij. Hier kunnen groepen samen hun eigen bier brouwen, maar ook voor hobbybrouwers is er de mogelijkheid om bezig te gaan met het eigen bier. Behalve het bier zelf kunnen ook logo’s, etiketten en kratten ontworpen worden.

Studielab

In het Studielab op de bovenste verdieping van het gebouw kan alles bestudeerd worden over bier. Hier zijn de belangrijkste boeken aanwezig over bier en in de naastgelegen zaal kunnen ook vergaderingen en bijeenkomsten gehouden worden.

Smaakbibliotheek

In de gewelfde kelders van het pand zit de smaakbibliotheek. Hier zijn meer dan honderd bierstijlen uit de  hele wereld verzameld. Die worden jaren bewaard en gevolgd om de ontwikkelingen die het bier doormaakt nauwkeurig te kunnen monitoren en ervan te leren.

Reageer op dit artikel