nieuws

RvS: leidinggevende moet in borrelshop supermarkt

Café 1840

De Raad van State heeft bepaald dat gemeenten moeten verplichten dat er altijd een leidinggevende aanwezig is in de zogenoemde borrelshops van supermarkten. Borrelshops zijn de inpandige slijterijen die veel supermarkten hebben.

RvS: leidinggevende moet in borrelshop supermarkt

Rond de aanwezigheid van leidinggevenden is al langer juridisch veel te doen. Vooral de Slijtersunie maakt zich hier druk over omdat het de borrelshops als valse concurrenten ziet die de kosten laag proberen te houden. Dit meldt het vakmedium voor supermarkten, Distrifood. 

Dit leidde tot een proefzaak tegen de gemeenten Sint-Oedenrode, Someren en Schijndel, omdat die weigerden handhavend op te treden tegen supermarkten die geen leidinggevende in de borrelshop hadden staan.

Gall & Gall Someren

De zaak was door de Slijtersunie aangespannen rondom de Albert Heijn (Gall & Gall) en de Emté in respectievelijk Someren en Sint-Oedenrode. De inpandige slijterijen vallen onder de leidinggevende van de supermarkt. De betrokken gemeenten vonden dit voldoende toen ze door de belangenorganisatie van de slijterijen hierop werden aangesproken. De Slijtersunie ging vervolgens in beroep.

mandje wijn

Hogere kosten door permanente bezetting

Eerder al bepaalde de rechtbank in Den Bosch dat de gemeenten in de fout waren gegaan en in hoger beroep wordt deze uitspraak nu door de Raad van State gehandhaafd. De zaak speelde tussen de Slijtersunie en de gemeenten. De burgemeesters, de supermarkten en het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel gingen daarna in beroep.

Meer over alcoholbeleid

Tegen deze uitspraak is geen verder beroep mogelijk. De zaak gaat er mogelijk toe leiden dat supermarkten de manier waarop de bemensing van hun slijterij wordt geregeld zullen moeten aanpassen, met hogere kosten als gevolg.

Wettelijk verboden

Enkele jaren geleden hield slijtersvoorman Ron Andes al een tirade tegen de supermarktslijterijen: ‘De supermarkten houden de kosten van de borrelshops zo laag mogelijk door personeel uit de supermarkt tevens dienst te laten doen in de borrelshop. Op die manier is er geen permanente bezetting van de borrelshop maar wordt volstaan met ‘even een klant helpen’, terwijl dat wettelijk verboden is.’

 

Reageer op dit artikel