'Gebarentaal-koffiebar' opent in Amsterdam

'Gebarentaal-koffiebar' opent in Amsterdam

Aan de Amsteldijk in Amsterdam opent donderdag 19 oktober de Sign Language Coffee Bar om 12.00 uur haar deuren. Het is de eerste Nederlandse koffiebar waar alleen maar dove barista's werken en waar je met gebarentaal je bestelling moet plaatsen.

Bezoekers van de koffiebar die geen gebarentaal beheersen, kunnen ter plekke gebruikmaken van een scherm met korte, geluidloze videofilmpjes. Daarmee leren ze in enkele seconden hoe een espresso of een cappuccino gebarentaal te bestellen is. De filmpjes – dertig in totaal, inclusief de gebaren voor het bestellen van een brownie, een croissantje en ook voor: ‘Ik wil m’n bestelling meenemen’ en: ‘Tot morgen!’ – zijn ook te bekijken op de website www.signlanguagecoffeebar.nl.

Duurzame banen

De Sign Language Coffee Bar maakt onderdeel uit van een groep bedrijven (restaurant Ctaste, experiencecentrum Cthecity en werkbemiddelaar Ctalents) die zich al tien jaar inzet om mensen met visuele of auditieve beperkingen naar werk te helpen. Bij Ctaste, waar gasten dineren in het pikkedonker, verzorgen veertien blinde obers de bediening.

Ctalents plaatste o.a. dove adviseurs bij ABN AMRO, die daar met een videoverbinding dove en slechthorende klanten van de bank in gebarentaal uitleg over hypotheken en beleggen geven. In totaal werden meer dan 150 doven (40%) en blinden (60%) naar duurzame banen geholpen. 90% van de geplaatsten was na een jaar nog steeds aan het werk.

Koffiebar dagelijks open

Acht doven zijn de afgelopen weken bij de Amsterdamse Sign-Language-Coffeebar Koffiebarkoffiebrander Bocca Coffee opgeleid tot barista. Ze zijn daarmee allen gespecialiseerd in het bedienen van de espressomachine en het bereiden van allerlei koffiespecialiteiten. De koffiebar is dagelijks open tot 16.00 uur. Doordeweeks is de zaak open vanaf 08.30 uur, in het weekeinde vanaf 10.00 uur.