nieuws

Bavaria wil dat carnaval tot officiële feestdagen gaat behoren

Café 1228

Onder het motto #carnavalvrij wil Bavaria ervoor zorgen dat alle carnavalsliefhebbers de kans krijgen hun favoriete feest te vieren. Om dit voor elkaar te krijgen, start zij een online petitie om carnaval tot officiële feestdagen te laten behoren.

Bavaria wil dat carnaval tot officiële feestdagen gaat behoren

Sjefke Vaeren – boegbeeld van de campagne #carnavalvrij – roept alle carnavalliefhebbers van Nederlanders op de petitie te ondertekenen via carnavalvrij.nl. Florent Renders, marketeer bij Bavaria: ‘We willen met onze Brabantse wortels en onze betrokkenheid bij dit volksfeest ervoor zorgen dat carnaval voor iedereen een fantastisch feest wordt. Hoe mooi zou het zijn als carnaval tot onze officiële feestdagen behoort. We roepen daarom iedereen op om te laten zien hoeveel we met zijn allen van dit mooie feest houden.’

Sjefke Vaeren

De Brabantse Che Guevara – Sjefke Vaeren als charismatische leider van #carnavalvrij – riep iedereen die carnaval een warm hart toedraagt op de petitie te tekenen via onderstaande video. ‘Als Brabander ben ik trots op hoe wij dit volksfeest vieren en strijd ik voor #carnavalvrij, zodat alle carnavalsliefhebbers vrij krijgen om ons favoriete feest te vieren’, aldus Sjefke Vaeren. ‘Er is werk aan de winkel en ik hoop dat alle carnavalliefhebbers het feest der feesten kunnen vieren, waar dan ook.’

Swinkels Family Breweries N.V. is de holdingmaatschappij van o.a. Bavaria N.V., Palm N.V. en Holland Malt. Al zeven generaties lang leidt de familie Swinkels de familiebrouwerij. Swinkels Family Breweries N.V. kent vijf eigen brouwerijlocaties: Lieshout (NL), Berkel-Enschot (NL), Steenhuffel (BE), Roeselare (BE) en Debre Birhan (ET). Daarnaast werkt de brouwerij nauw samen met brouwerij de Molen uit Bodegraven. Van de zeven miljoen hectoliter bier dat jaarlijks geproduceerd wordt, is zo’n twee derde bestemd voor de export. Inmiddels genieten consumenten in meer dan honderddertig landen van de bieren van Swinkels Family Breweries N.V.

Carnaval: KHN zet tips op een rij voor ondernemers

Carnaval: De horeca verandert in een plek met hossende en feestende mensenmassa’s. Waar moet u op letten? En welke regels moet u toepassen? Check de tips van KHN.

Carnaval: KHN zet tips op een rij voor ondernemers

Brandveilige carnaval

Tijdens carnaval versieren veel horecaondernemers hun zaak. ‘Het is noodzakelijk dat u de tijd neemt om kritisch te kijken naar de brandveiligheid’, aldus KHN. ‘De versieringen, de vluchtroutes en het aantal feestgangers: het zijn allemaal factoren om rekening mee te houden.’

  • Gebruik uitsluitend brandvertragende versieringen.
  • Controleer en vraag een productcertificaat van feestartikelen zoals vlaggen, slingers als u deze wilt gaan ophangen. Doe altijd een praktijktest buiten: is uw feestversiering brandveilig? Houd de vlam er 10 tot 15 seconden bij. De stof mag niet branden of druppelen.
  • Gebruik voor de bevestiging van de versieringen uitsluitend ijzerdraad. Dit voorkomt dat de versieringen bij brand naar beneden vallen op het publiek.
  • Houd lichtspots en andere warmtebronnen vrij van versieringen (minstens 50 cm vrijhouden).

Controleer de leeftijd van jongeren

U bent bij het verkopen van alcohol verplicht om aan de hand van een ID te checken of de koper 18 jaar of ouder is. Dat hoeft alleen niet wanneer de koper ‘onmiskenbaar’ oud genoeg (18-plus dus) is. KHN heeft voor u praktische hulpmiddelen ontwikkeld om met deze wettelijke regel om te gaan.

Geschminkte gasten herkennen

Het wordt een hele klus om tijdens carnaval te controleren of een geschminkte tiener onder de 18 niet stiekem een biertje probeert te bestellen. Wat kunt u doen als u de identiteit en dus ook de leeftijd niet kunt vaststellen van geschminkte of gemaskerde gasten tijdens carnaval?  Een oplossing om een eventuele (onbewuste) overtreding en een boete te voorkomen is leeftijdbandjes verstrekken. Bij verschillende gemeenten zijn rond carnaval centrale posten waar jongeren na het aantonen van hun identiteitsbewijs, middels een ID-apparaat leeftijdsbandjes kunnen halen. Met deze bandjes kunnen zij snel en gemakkelijk bij de horecagelegenheden aantonen dat zij oud genoeg zijn om alcohol te mogen drinken.

Ben ik strafbaar als een 16- of 17-jarige een sigaret in mijn rookruimte opsteekt?

U mag geen sigaretten verkopen aan jongeren onder 18 jaar. Maar hoe zit het met jongeren die hun eigen sigaretten bij u in de rookruimte opsteken? Dan bent u als horecaondernemer niet strafbaar.

Ben ik aansprakelijk voor diefstal van gasteneigendommen uit mijn garderobe?

Een gast meldt na een verblijf in uw bedrijf dat zijn jas uit uw garderobe verdwenen is. Hij stelt u aansprakelijk voor de schade. Als een gast zijn jas afgeeft bij een betaalde en bewaakte garderobe ontstaat een overeenkomst van bewaarneming. U bent dan verantwoordelijk voor de in bewaring gegeven jas.

>>Meer tips lees je hier

Reageer op dit artikel