nieuws

Maallust brouwt met hulp van gedetineerden eerste bier met eigen hop

Café 644

Bierbrouwerij Maallust uit het Drentse Veenhuizen heeft haar eerste bier gebrouwen met eigen hop. De hopteelt is vooral mogelijk gemaakt door de inzet van gedetineerden uit de Penitentiaire Inrichting Veenhuizen.

Maallust brouwt met hulp van gedetineerden eerste bier met eigen hop

Begin dit jaar is het hopveld in Veenhuizen aangeplant. Dit kwam tot stand door de samenwerking tussen de provincie Drenthe, de gemeente Noordenveld, de Penitentiaire Inrichting (PI) Veenhuizen en bierbrouwerij Maallust. Het hopveld is een proefveld met een oppervlakte van 2 hectare dat wordt onderhouden door gedetineerden. Eenmaal per jaar, in september, worden de 5.000 planten geoogst.Eind september zijn de hopbellen geoogst. De eerste Goldings hopbellen zijn direct daarna vers in het brouwsel verwerkt. Daarmee is de eerste ‘Amber Ale green hopped’ gebrouwen, de Vreemdeling 002.

‘Vreemdeling’

Aan deze ‘Vreemdeling’ werden vers geplukte, niet gedroogde hopbellen toegevoegd. Die bevatten een vochtigheid van 80 procent. Normaal gaat het bij het brouwen van bier om gedroogde hop met 10 procent vocht. Mede hierdoor kreeg het brouwsel van de Vreemdeling ‘#002’ een mooie, zachte bitterheid.

Assortiment Maallust

Naast het reguliere assortiment en de twee seizoenbieren worden bij Maallust incidenteel andere bieren gebrouwen. ‘Deze Vreemdeling komt, vertrekt en af en toe mag ‘ie blijven’, zegt Henk Timmerman van Maallust. ‘Wij bedoelen hiermee dat zo’n brouwsel bij gebleken succes mogelijk in het definitieve assortiment wordt opgenomen. Maar het kan dus ook bij een eenmalig brouwsel blijven.’

Maallust en Bronckhorster grote winnaars ‘Lekkerste Bockbier’

Na de Meibock (Vreemdeling #001) is daar nu dus de Vreemdeling #002, Amber Ale Green Hopped met een alcoholpercentage van 7 procent. De 4.000 tot 4.500 flessen Vreemdeling 002 zijn ditmaal bestemd voor de noordelijke afzetmarkt. Timmerman: ‘Het heeft ermee te maken dat wij geen tweede brouwsel maken. Verse hopbellen kun je alleen heel vlot na de oogst in de brouwketels deponeren. Daarna verleppen ze snel en dan lukt het niet meer. Logistiek gezien is het met 1.500 liter vrijwel onhaalbaar het hele land meerdere keren van een nieuwe voorraad te voorzien.’o

Vreemdeling #002 is alleen in het proeflokaal van Maallust in Veenhuizen zowel per fles als op het fust verkrijgbaar.

Duurzame filosofie

Maallust streeft er naar om tegen de cultuurhistorische achtergrond van Veenhuizen zoveel mogelijk zelfvoorzienend te zijn. Het eigen hopveld past in deze duurzame filosofie: zoveel mogelijk ingrediënten voor het brouwen van bier uit de eigen regio halen.

De volgende stap in dit proces is ook de brouwgerst – bij voorkeur als collectief van meerdere brouwerijen in het noorden – via noordelijke akkerbouwers te betrekken.