nieuws

Horecazaken filmen bezoekers op het toilet

Café 804

Horecazaken filmen bezoekers op het toilet
AMSTERDAM - Camerabewaking bij een cafe in Amsterdam. ANP PHOTO XTRA KOEN SUYK

Bij meerdere horecagelegenheden in Nijmegen worden bezoekers gefilmd op het toilet. In één café hangt de camera zelfs zo, dat geslachtsdelen van plassende bezoekers in beeld komen.

Dat schrijft De Gelderlander. Filmen op het toilet is in geen geval toegestaan, meldt woordvoerder Pauline Gras van de Autoriteit Persoonsgegevens. Maar uit een rondgang van De Gelderlander langs twintig bekende uitgaansgelegenheden in het centrum van Nijmegen blijkt dat in vijf zaken toch camera’s hangen. Drie van de vijf brengen ook de plasbakken zelf in beeld.

Filmen op toilet

‘Er mogen geen camera’s hangen in ruimtes waarin mensen bloot zijn’, zegt Gras. Filmen op het toilet van een kroeg is verboden. ‘Je mag er dan van uitgaan dat je niet bekeken wordt. Plassen is privé.’ Ook Koninklijke Horeca Nederland benadrukt dat camera’s op toiletten verboden zijn. ‘In het voorportaal van het toilet mag het eventueel wel’, laat een woordvoerder weten. ‘Maar ook daar mag het alléén als kan worden aangetoond dat het noodzakelijk is.’

>>Veiligheid in de horeca: Mag een verborgen camera in de voorraadruimte?