KHN: 'Horeca heeft kwijtschelding nodig, geen uitstel betaling'

KHN: 'Horeca heeft kwijtschelding nodig, geen uitstel betaling'

De Nederlandse bierbrouwers schieten hun horecaklanten te hulp met extra steunpakketten. Koninklijke Horeca Nederland (KHN) is blij met de tegemoetkomingen maar laat ook weten dat veel ondernemers tevens kwijtscheldingen nodig hebben om de crisis te overleven. 'Uitstel van betaling is uitstel van executie.'

Bierbrouwer AB InBev heeft aangekondigd dat afnemers onder meer uitstel krijgen van huurbetalingen voor de maand april. Ook gaat de biergigant kosteloos fustbier en tankbier retour nemen van kroegen. AB InBev kondigde vorige week al aan dat het maatwerk wil bieden aan individuele kroegbazen.

Ook Swinkels heeft de betalingstermijnen opgeschort. Kroegeigenaren krijgen dertig dagen langer de tijd om hun rekeningen te betalen. Swinckels laat via een woordvoerder weten ook individueel met afnemers in gesprek te gaan over maatwerk. Daarbij wordt ook gekeken hoe om te gaan met restpartijen fust- en tankbier. Het Brabantse familiebedrijf laat weten dat er voorlopig nog volop wordt doorgebrouwen, 'ondanks de uitdagingen'.

Kosteloos materialen retour

Grolsch maakte vorige week bekend dat het horecaondernemers 60 dagen respijt geeft met de huurafdracht en het terugbetalen van leningen. Voor bestellingen die tot en met 16 maart zijn gedaan krijgen kroegeigenaren 30 dagen langer de tijd om deze te betalen.

Heineken neemt dezelfde maatregelen, zoals het verlengen van betalingstermijnen van openstaande facturen, het opschorten van rentebetalingen of het verrekenen van de reeds opgebouwde bonus. Ook brengt Heineken geen kosten in rekening voor verhuur van materialen voor evenementen die op het laatste moment zijn afgeblazen.

KHN: 'Uitstel van executie'

Dirk Beljaarts, algemeen directeur van brancheorganisatie Koninklijke Horeca Nederland, laat weten dat hij blij is met de steunmaatregelen van brouwers.

'Voor veel van onze leden geldt echter dat uitstel van betaling uitstel van executie is. Als de sluitingen voortduren zijn er ook kwijtscheldingen nodig.'

Volgens Beljaarts zetten brouwers hun beste beentje voor. Zo verwijst hij naar de Valkenburgse brouwerij Leeuw, die de huren voor de hele sluitingsperiode al bij voorbaat heeft kwijtgescholden. 'Wij zien nu vaker dat leden in de problemen komen met particuliere verhuurders en vastgoedbedrijven. Ook op hen willen wij graag een beroep doen om solidair te zijn met onze leden.'