Politie bekeurt 22 bezoekers in Nijmeegs café

Politie bekeurt 22 bezoekers in Nijmeegs café

De politie in Nijmegen heeft boetes uitgedeeld aan 22 bezoekers van een café in die stad. Het café was ondanks de coronamaatregelen gewoon open. Toen de politie binnenviel, zaten de bezoekers te pokeren, aldus de Nijmeegse politie woensdag op Facebook.

Een wijkagent kreeg tips dat er vooral 's nachts activiteit rondom het café aan de Klimopstraat was. De zaak zou een 'achterdeurbeleid' hanteren. De politie postte bij de verdachte zaak en zag mensen in en uit lopen. Toen agenten naar binnen stapten, keken de bezoekers heel verbaasd op aldus de politie. De bezoekers hebben allemaal een boete van 390 euro gekregen omdat zij de geldende noodverordening hebben overtreden. De kroegeigenaar krijgt een zwaardere sanctie.

In Nijmegen zijn de afgelopen twee weken al 248 bekeuringen uitgedeeld voor het schenden van coronaregels.

Horeca

Op 31 maart werd beslist dat huidige maatregelen tegen het coronavirus blijven gelden tot en met 28 april. Scholen en de horeca blijven tot die tijd dicht. Restaurants en cafés in Nederland zitten sinds zondagavond 15 maart verplicht op slot. Thuisbezorgen en afhalen is wel toegestaan mits de richtlijnen van het RIVM nageleefd worden. Het beraad van meest betrokken ministers gaat daarbij af op het advies van de wetenschappers van het zogeheten OMT.

Het is zeker reëel dat de strenge maatregelen om de verspreiding van het coronavirus in te dammen, na 28 april van kracht blijven. Dat zei premier Mark Rutte woensdag 8 april na afloop van het overleg van de Ministeriële Commissie Crisisbeheersing (MCCb).

Verschillende scenario’s

Terug naar normaal is een zaak van ‘een lange adem’, aldus de premier. ‘Als we vanaf 28 april al stappen kunnen zetten, het loket gaat echt niet in één keer weer open.’ Volgens Rutte wordt gekeken naar ‘een intelligente weg terug’ vanuit de strenge maatregelen, verwijzend naar wat het kabinet noemt de intelligente lockdown, waar we nu in zitten. ‘Het kabinet denkt na over allemaal verschillende scenario’s.’

Het panel van wetenschappers waar het kabinet op vaart, het zogenoemde Outbreak Management Team (OMT) van het RIVM, heeft in een advies voorwaarden gesteld voor het afschalen van de genomen maatregelen. Zo’n OMT-advies wordt volgens Rutte ‘in principe altijd overgenomen’.

Het gaat om vijf voorwaarden. Het aantal mensen dat door één patiënt wordt besmet moet structureel kleiner zijn dan één. Ook moet er voldoende testcapaciteit zijn en moeten de ziekenhuizen het aankunnen. Verder moet de bron- en contactopsporing op orde zijn en moeten de effecten van het loslaten van de maatregelen te meten zijn. ‘Dat moet allemaal eerst gebeurd zijn’, verklaarde de premier.