nieuws

Uitblijven nieuwe cao niet zonder gevolgen

Catering

De horeca zit na 1 april zonder cao. De huidige cao loopt per die datum af en aangezien de onderhandelingspartners nog niet tot een nieuw akkoord zijn gekomen, dient zich een cao-loos tijdperk aan.

Uitblijven nieuwe cao niet zonder gevolgen

Voor werknemers die voor 1 april 2010 in dienst zijn getreden, verandert er niets. De arbeidsovereenkomst is voor de beëindiging van de cao afgesloten en loopt gewoon door. De cao-bepalingen uit de ‘oude’ cao blijven geldig, bijvoorbeeld de loonafspraken en de eindejaarsuitkering.

Nieuwe werknemers

Maar voor nieuwe werknemers gaat het er anders uitzien, zo laat FNV bestuurder Milen van Boldrik weten. Op hen, bijvoorbeeld de nieuwe seizoenskrachten, is het Burgerlijk Wetboek van toepassing. Zoals bijvoorbeeld het wettelijk minimum loon.

Proeftijd

Ook gelden er dan andere regels voor de proeftijd. ‘In de horeca-cao is de proeftijd vastgesteld op twee maanden. Wettelijk gezien is deze vastgesteld op één maand,’ zeggen werkgevers dus niet tijdig op, dan moeten ze een werknemer een contract aanbieden.

Aantal contracten

Een ander verschil met de horeca-cao is het aantal contracten dat iemand achtereen mag hebben. ‘Nu mag een werkgever iemand zes contracten geven, na 1 april zijn dit er nog maar drie.’

Het is nu nog niet duidelijk wanneer de cao-onderhandelaars (CNV, FNV, De Unie en KHN) weer om tafel zitten.

Reageer op dit artikel