nieuws

Consument wil gezond verleid worden

Catering

Tweederde van de Nederlanders in de leeftijd van 18-65 jaar zegt vaak of altijd te letten op gezondheid als men eten of drinken koopt. Dit blijkt uit onderzoek van GfK onder meer dan 1000 consumenten, in opdracht van de Vereniging Nederlandse Cateringorganisaties (Veneca) en de Federatie Nederlandse Levensmiddelen Industrie (FNLI).

Consument wil gezond verleid worden

De resultaten van het onderzoek werden bekendgemaakt tijdens het Jaardiner 2013 van beide organisaties in Den Haag. Uit dat onderzoek blijkt overigens dat consumenten nog meer op de aspecten smaak, kwaliteit en prijs letten. Gezondheid komt pas op de vijfde plek.

Een derde van de Nederlandse consumenten associeert een gezond voedingspatroon vooral met groente en fruit. Als men binnen een productgroep een gezonde keuze wil maken, let een kwart van de respondenten vooral op het aantal calorieën.

1 op de 5 consumenten let helemaal niet op gezondheidsaspecten. Ongeveer de helft van de consumenten zegt vaker te kiezen voor een gezond menu, als dit goedkoper is of vaker in de aanbieding zou zijn. Thuis en op het werk let men vaker op gezonde voeding dan onderweg. Een gezonde keuze maken wordt het eenvoudigst gevonden in de supermarkt en het moeilijkst in bioscopen en pretparken.

 

Kansen voor bedrijfsrestaurants

Zes op de tien werknemers waarbij een bedrijfsrestaurant aanwezig is koopt hier minimaal één keer in de week iets te eten en/of te drinken. 48% vindt dat zijn of haar bedrijfsrestaurant voldoende aanbod heeft om gezonde keuze te maken. Minder dan een derde vindt dat het bedrijfsrestaurant de gezonde keuzes voldoende onder de aandacht brengt. Jos van Straten, algemeen secretaris Veneca: ‘De gezonde keuze staat pas op de vijfde plaats voor werknemers. Versheid, kwaliteit, netheid en prijs worden in een bedrijfsrestaurant nog altijd belangrijker gevonden. Wij zullen ons nog meer inzetten om de gezonde keuze ook de verleidelijke keuze te maken.’

 

Convenant Gezond Gewicht

Veneca en de FNLI onderschrijven het belang van een gezond voedingspatroon en werken ook samen in het Convenant Gezond Gewicht. Philip den Ouden, directeur FNLI: ‘De levensmiddelenindustrie werkt er hard aan om de samenstelling van producten te verbeteren door te innoveren: minder verzadigde vetten, minder zout en minder kilocalorieën. Uit het onderzoek blijkt maar weer eens hoe belangrijk het tegelijkertijd is smaak en prijs op peil te houden.’

 

Duidelijke informatie

Ook met duidelijke informatie kunnen consumenten vaker worden verleid tot de gezonde keuze. De hoeveelheid informatie op verpakkingen is voor een meerderheid voldoende. De consumenten die wel meer informatie op verpakkingen wensen (23%), willen vooral heldere en duidelijke informatie. Men is sceptisch over de term ‘light’: slechts 1 op de 8 noemt de term geloofwaardig en maar een derde vindt het goed te begrijpen. Een concretere term als ‘minder zout’ wordt positiever beoordeeld.

Reageer op dit artikel