Veel Nederlanders missen bedrijfsrestaurant

Veel Nederlanders missen bedrijfsrestaurant

Eenderde van de Nederlandse werknemers is niet tevreden over de lunch op de werkvloer. Belangrijkste reden is het gemis van een bedrijfsrestaurant of een gezamenlijke lunchtafel.

Ook zou men meer keuzemogelijkheden willen tijdens de middagpauze. Dat blijkt uit onderzoek van Eurest uitgevoerd door Multiscope onder 1.003 Nederlanders naar het lunchgedrag op het werk.
In veel bedrijven zijn werknemers op zichzelf aangewezen voor het verzorgen van de lunch. Het merendeel (65 procent) neemt dan ook zelfgesmeerde boterhammen mee voor de middagmaaltijd. Slechts één op de vijf Nederlanders eet aan een gezamenlijke lunchtafel of in de bedrijfsrestaurant.

Rustmoment

Even een gezellig praatje tijdens de middagpauze gaat 39 procent van de werknemers uit de weg; zij lunchen het liefst alleen. Bijna 15 procent van de ondervraagden luncht altijd buiten kantoor, waarvan meer dan de helft thuis een hapje eet. Jan Jacob van Donselaar, managing director van Eurest: 'Veel Nederlanders zien de lunchpauze als een rustmoment op de dag. Ze gebruiken de tijd om zich even af te zonderen van collega's door buiten een rondje te lopen of een broodje te halen. Anderen gebruiken hun pauze om thuis met de kinderen te lunchen.'

Regionale verschillen

Utrechters zijn het minst tevreden over de middagmaaltijd. Dit ligt met name aan het ontbreken van een gezamenlijke lunchtafel en beperkte keuzemogelijkheden. In Zeeland zijn werknemers daarentegen niet bij de lunchtafel weg te slaan. Volgens het overgrote merendeel (94%) is de lunch prima zoals die nu wordt geserveerd. In Limburg werken de meeste einzelgängers. Ruim de helft luncht het liefst alleen.