Proef met zakelijke congressen, theater en stadion, maar nog geen festivals

Proef met zakelijke congressen, theater en stadion, maar nog geen festivals

In een aantal bioscopen, theaters en stadions mogen begin volgend jaar bij wijze van proef meer mensen komen, om te kijken hoe dat gaat. Het kabinet heeft in principe groen licht gegeven voor tests met deze evenementen en zakelijke congressen, meldt staatssecretaris Mona Keijzer na een overleg tussen het kabinet en de evenementenbranche. Concerten, festivals mogen nog even niet proefdraaien.

De proeven mogen overigens alleen in regio's waar op dat moment het risiconiveau 'waakzaam' geldt. Dat betekent dat de situatie goed onder controle is: het aantal dagelijkse nieuwe besmettingen is laag, mensen houden zich aan de regels, het bron- en contactonderzoek werkt goed en de zorg kan het aan. 'Ik ben er echt heel erg blij mee', zegt staatssecretaris Keijzer. 'Maar we moeten wel kijken naar het niveau van besmettingen. We willen voorkomen dat het misgaat.' Ook de ingangsdatum van de pilots is nog enigszins ongewis.

Eerst werd nog gesproken over sneltests bij de deur van evenementen, maar 'zover is het nog niet', zegt Keijzer. Het is nog niet mogelijk om mensen zonder klachten goed te kunnen testen met zo'n sneltest. Maar de bezoekers van de proefevenementen zullen wel een PCR-test ondergaan.

Praktijkproeven heropenen restaurants

Het kabinet start binnenkort ook met praktijkproeven om te zoeken naar een veilige manier om de horeca te heropenen. Een concrete startdatum is echter nog niet bekend. ‘Binnenkort’ start een proef met 25 horecabedrijven. Welke bedrijven dat zijn of wanneer de proef daadwerkelijk van start gaat, is niet bekend.

Rober Willemsen, voorzitter van KHN vindt dat dit initiatief te laat komt. ‘In mei werd al gesproken over deze zo genoemde fieldlabs. Als we daar in de zomer mee waren begonnen lag er nu al een draaiboek.’

De regels die gelden voor de test-horeca

  • Een streng deurbeleid: er mag een maximum aantal bezoekers per vierkante meter binnen.
  • Er moet goede ventilatie zijn.
  • Per tafel mogen maximaal vier mensen zitten.
  • Looproutes voor gasten en personeel.
  • Gasten moeten mondkapjes op als ze zich verplaatsen
  • Er komen in de zaken kuchschermen te staan.
  • Duidelijke afspraken over sluitingstijden en de verkoop van alcohol

RTL meldt dat het de bedoeling is dat nog in november met de proef gestart wordt. Begin december moeten de eerste resultaten dan bekend zijn. Als de resultaten positief blijken en het aantal coronabesmettingen blijft dalen, dan is het streven dat restaurants voor het einde van het jaar open kunnen. Minister van Economische Zaken, Eric Wiebes, maakte begin november bekend te werken aan deze praktijkproeven.

Als de experimenten in de praktijk veilig en dus succesvol blijken, kan een deel van de horeca mogelijk weer open. Tweede Kamerlid voor de VVD Thierry Aartsen is een groot voorstander van deze zo genoemde ‘fieldlabs’. Hij laat echter weten:’ Het is nog niet duidelijk welk besluit het kabinet hierin exact neemt, maar dit is waar wij als VVD aan denken.’

Vanwege het toenemende aantal besmettingen zijn cafés en restaurants sinds 14 oktober 22 uur weer dicht. Hotels mogen wel draaien. Het OMT adviseerde eerder al om te onderzoeken wat de mogelijkheden zijn om restaurants wel open te houden. Met genoeg maatregelen zoals 1,5 meter afstand en desinfectie.