Nieuw IJscentrum produceert eerste ijsbereiders en schroeft aantal cursussen op

Nieuw IJscentrum produceert eerste ijsbereiders en schroeft aantal cursussen op
Foto: Bert Waninge

De eerste lichting rondt eind november de cursus IJsbereider af in het nieuwe IJscentrum in Vlaardingen. Voor begin 2020 staat deze populaire cursus al vier keer op het programma.

Ruim twintig cursisten mogen zich binnenkort gecertificeerd ijsbereider noemen. De eerste ronde van de cursus IJsbereider in 2020 start al op 7 januari. IJsbereiders in spe kunnen kiezen voor een zesweekse training met elke week één cursusdag, of ze kunnen de cursus op vijf achtereenvolgende dagen doen in het IJscentrum in Vlaardingen.

Gloednieuwe locatie

Al eerder bood het IJscentrum weekcursussen aan, maar nog niet eerder op de nieuwe locatie: de Food Innovation Academy in Vlaardingen. Om een goede start in het gloednieuwe pand te garanderen, begon het instituut met twee cursussen waarbij wekelijks één lesdag op het programma staat. Nu deze succesvol is afgerond, is het tijd om het aantal cursussen op te schroeven.

In één week klaar

De weektraining is ideaal voor ondernemers die een werknemer willen laten opleiden tot ijsbereider, of voor starters die zich in één week willen klaarstomen voor het nieuwe ijsseizoen. De weektraining is iets intensiever dan het alternatief, waardoor hij over vijf dagen gegeven wordt. De weekcursussen starten op maandag 27 januari en op maandag 20 april.

Wie geen hele week vrij kan maken voor de cursus IJsbereider, kan er voor kiezen om de opleiding over zes weken te spreiden. Er staan twee cursusrondes op de agenda, startend op 7 januari en op 16 januari. Per cursus is er ruimte voor maximaal 12 personen.

IJscentrum

Foto: Bert Waninge

Leren van Meesterijsbereiders

Tijdens de cursus IJsbereider leren cursisten hoe ambachtelijk ijs wordt maakt. De vakdocenten, waaronder SVH Meesterijsbereiders, vertellen in het theoriegedeelte alles over het maken van een eigen receptuur. Ze leggen de basis van de grondstoffenkennis en het berekenen van de receptuur. Tijdens het praktijkgedeelte werken cursisten in teams. Elke lesdag heeft een eigen thema, verzorgd door een specialist op dit gebied.

Wie slaagt voor het examen, mag zichtzelf gecertificeerd ijsbereider noemen. Het IJscentrum is het enige kennisinstituut dat gecertificeerd is door SVH.