Arbeidsinspectie wil verbod op maaltijdbezorgers onder de 16

Arbeidsinspectie wil verbod op maaltijdbezorgers onder de 16

Het bezorgen van maaltijden brengt te veel risico's met zich mee en moet worden verboden voor kinderen onder de 16 jaar. Dat vindt de arbeidsinspectie, die het kabinet oproept om maaltijdbezorgers onder de 16 jaar te verbieden.

‘We zien het aantal ongelukken in het verkeer toenemen. Daarom vinden wij dit werk onveilig voor kinderen onder de 16’, zegt de Inspectie. De NOS meldt dat staatssecretaris Van Ark van Sociale Zaken een verbod op maaltijdbezorgers onder de 16 niet uitsluit, maar op dit moment nog niet zo ver wil gaan. ‘Veel jongeren willen graag een baantje en als dat op een veilige manier kan, wil ik dat niet onmogelijk maken’, aldus Van Ark.

‘Werk niet veilig voor kinderen onder de 16’

De Inspectie deed onderzoek naar restaurants met eigen maaltijdbezorgers in Nederland. Daaruit blijkt dat het werk niet veilig is voor kinderen onder de 16. De jongeren werken te lang, tot te laat op de avond en onder grote tijdsdruk. Bij bezorgplatforms als Thuisbezorgd en Deliveroo mogen jongeren alleen werken als ze 16 jaar of ouder zijn.

Veel overtredingen geconstateerd

De Inspectie SZW constateert veel overtredingen door horecabedrijven die eigen bezorgers in dienst hebben. Bij meer dan de helft van de gecontroleerde bedrijven gaat het mis. Vaak weten bedrijven niet wat wel en niet is toegestaan. Zo krijgen bezorgers  te weinig betaald en werken ze volgens de inspectie te lang. Dat gebeurt volgens het onderzoek zowel bij grote ketens als kleinere horecabedrijven. Ook hebben inspecteur bij een aantal controles samengewerkt met de plaatselijke politie om het vervoermiddel op onder andere de veiligheids- en onderhoudsvereisten te controleren.

Vooral overtredingen van de Arbeidstijdenwet

De Inspectie heeft 178 horecabedrijven die eigen bezorgers in dienst hebben een controle gedaan, verspreid over het hele land. In 107 gevallen is de inspectie inmiddels afgerond en bij 76 bedrijven zijn één of meer overtredingen geconstateerd. In de meeste gevallen betrof dat het overtreden van de Arbeidstijdenwet. De maaltijdbezorgers werkten of te lang of op uren dat zij niet mochten werken. De onderzoekers verwachten dezelfde tendens te zien de overige 71 bedrijven. Binnen enige maanden zijn ook deze inspecties afgerond.

Controle is geïntensiveerd

De controle op de maaltijdbezorgers is het afgelopen jaar door de Inspectie SZW geïntensiveerd. Gezien het hoge percentage overtredingen gaat de Inspectie in 2020 door met gerichte controles in deze sector. Ook gaat zij in gesprek met branchepartijen en jongerenorganisaties voor hun rol in een betere naleving van wet- en regelgeving.

Regels voor jongeren onder de 16

Hoeveel tieners onder de 16 dit werk doen, is niet bekend. Maar de vraag naar jonge maaltijdbezorgers neemt toe omdat ze relatief goedkoop zijn. Jongeren onder de 16 mogen in de weken dat ze naar school gaan niet na 19.00 uur ’s avonds werken en niet meer dan twee uur per dag en twaalf uur per week. Zo mogen daarbij alleen ‘licht’ werk verrichten, dat geen geestelijke of lichamelijke schade oplevert.