Topman Thuisbezorgd: 'Ook veel restaurants verloren'

Topman Thuisbezorgd: 'Ook veel restaurants verloren'
Jitse Groen, cao van Takeaway.com. Foto: Diederik van der Laan

Thuisbezorgd.nl kreeg door de sluiting van horecagelegenheden afgelopen week circa tweeduizend nieuwe aanmeldingen van restaurants, maar zag ook veel bedrijven verdwijnen van zijn platform. Hierdoor zag het bedrijf de opbrengsten dalen.

Dat zei topman Jitse Groen van moederbedrijf Just Eat Takeaway in het televisieprogramma WNL op Zondag.

‘In Nederland alleen hadden we al tweeduizend nieuwe aanmeldingen. Om een beetje een idee te geven: we hebben er ongeveer achtduizend. Dus het is heel groot’, aldus Groen. ‘Maar we verliezen ook heel veel restaurants. Die zijn dichtgegaan.’ Thuisbezorgd loopt volgens Groen ook inkomsten uit het bezorgen van eten aan bedrijven mis, omdat vrijwel iedereen nu thuiswerkt.

‘Onvoldoende capaciteit’

‘De ellende is, eigenlijk hebben we niet de capaciteit om ze allemaal direct aan te sluiten’, zegt Groen over het aantal nieuwe aanmeldingen. Doordat veel personeel van Thuisbezorgd vanuit huis werkt, kunnen ze bovendien minder effectief aan de slag.

Cyberaanval op Thuisbezorgd

Thuisbezorgd kampte vorige week met een cyberaanval. Groen liet weten dat het om een DDoS-aanval ging, waarbij sites van Thuisbezorgd zodanig overbelast raakten dat ze niet bereikbaar waren. Cybercriminelen stuurden hem vervolgens een e-mail waarin ze losgeld eisten in de vorm van bitcoins. ‘Dat hebben we natuurlijk niet betaald’, zegt Groen. “Maar hierdoor ben je drie dagen niet bezig met crisismanagement omwille van de coronacrisis.’

Oproep op fee te verlagen

Verschillende partijen hebben Thuisbezorgd gevraagd de fee die restaurants aan het bedrijf betalen tijdelijk te verlagen. Brancheorganisaties ProFi, het IJscentrum en de VCHO deden die oproep gezamenlijk. Ook de De Facebookgroep Onafhankelijke Cafetaria Ondernemers startte vrijdag 20 maart een petitie om de maaltijdbezorger te bewegen de fee van 13 procent tijdens de coronacrisis te verlagen tot 5 procent. Vooralsnog is Thuisbezorgd niet bereikbaar voor commentaar.