nieuws

Voortbestaan Holland Festival onduidelijk

Horeca

Vier partijen in de Tweede Kamer willen opheldering van staatssecretaris Van der Ploeg (Cultuur) over het Holland Festival. Voor dinsdag willen zij een brief van de bewindsman met vooral informatie over de financiering van het evenement.

PvdA, D66, VVD en CDA reageren daarmee onder andere op het aftreden van het bestuur van het festival afgelopen maandag. De leiding van het festival vindt dat het evenement te weinig geld krijgt. Het festival heeft om 5,8 miljoen gulden per jaar gevraagd. Het krijgt naar eigen zeggen 4 miljoen gulden van het ministerie van OCW.

Van der Ploeg heeft laten doorschemeren dat er onder voorwaarden wellicht toch nog extra geld kan worden uitgetrokken voor het festival mits inhoud en leiding worden heroverwogen. De vier partijen willen vooral daar duidelijkheid over. Ook willen de partijen weten waarom de behandeling van de zaak zo veel tijd vergt. Aan de hand van de inhoud van de brief bepalen de partijen hun opstelling bij de behandeling van de Cultuur-begroting begin volgende maand.

Het festival in Amsterdam liet dinsdag weten dat het ter ziele zal gaan als het voor de komende jaren niet meer geld krijgt. Volgens de zegsvrouw is het nu al te laat om voor volgend jaar iets grootschaligs te organiseren. ’Alleen als er toch geld op tafel komt voor 2003 en 2004, zullen wij volgend jaar enkele losse producties presenteren. Maar dat mag geen festival worden genoemd. Komt dat geld er niet, dan is er volgend jaar niks en stopt het festival na 54 jaar’, aldus de woordvoerste.

Reageer op dit artikel