nieuws

Water besparen met watervrij urinoir

Horeca

Een enorme waterbesparing en geen stankoverlast. Dat levert het watervrije urinoir van Franke Rvs op. De roestvrijstalen noviteit van dit Helmondse bedrijf werd genomineerd voor de VSK-prijs 2002, de tweejaarlijkse award voor innovaties op het gebied van verwarming, sanitair en klimaatbeheersing. Franke ontwikkelde de spoelingsvrije plasbak samen met Senteur uit Weesp. De unit, de CMPX […]

Een enorme waterbesparing en geen stankoverlast. Dat levert het watervrije urinoir van Franke Rvs op. De roestvrijstalen noviteit van dit Helmondse bedrijf werd genomineerd voor de VSK-prijs 2002, de tweejaarlijkse award voor innovaties op het gebied van verwarming, sanitair en klimaatbeheersing.

Franke ontwikkelde de spoelingsvrije plasbak samen met Senteur uit Weesp. De unit, de CMPX 531, is uitgerust met een recyclebare rubberen afsluitmembraan voor voldoende stankafsluiting, waardoor de sifon overbodig is geworden. De hygiëne blijft met een eenvoudige dagelijkse schoonmaakbeurt gewaarborgd. Van stankoverlast is geen sprake, beweert sales- en marketingmanager Harm Roffelsen van Franke.

‘De geur van urine wordt direct versterkt als het in aanraking komt met water. Dat is bij dit urinoir niet het geval; door het afsluitsysteem vloeit de urine direct weg en is de geur nagenoeg nul. Spoelen met water levert ook nog eens urinesteen op. Dat ontstaat door kristallisatie en kan zo de afvoer na zes weken al verstoppen.’Het voordeel van dit systeem is dat er minder onderhoud nodig is. Dit werd vorig jaar met een proef op luchthaven Schiphol duidelijk bewezen. Een tijd lang werden daar vier watervrije urinoirs getest. ‘De vijfhonderd urinoirs op Schiphol hebben om de zes weken een grote onderhoudsbeurt nodig. Dat betekent dat ze allemaal worden gedemonteerd. Bij dit urinoir is dat niet nodig. Je schroeft het gewoon open en vervangt na een jaar het membraan’, licht Roffelsen toe.

‘De waterbesparing is echter het meest positieve punt. Sommige urinoirs op Schiphol hebben vierhonderd spoelingen van vier liter per dag. Dat is per unit al gauw een half miljoen liter water per jaar. Dat spaar je nu allemaal uit.’Een ander kenmerk van de roestvrijstalen plasbakken is dat ze vandaal- en diefstalbestendig zijn. Bestand tegen vandalen dankzij het robuuste materiaal en diefstalbestendig omdat de bevestigingsschroeven onzichtbaar verzonken zijn in het roestvrij staal. Ideaal dus voor toiletruimten van horecabedrijven, tankstations, voetbalstadions en verder alle openbare gelegenheden.Het rvs watervrije urinoir kost €1349,- excl. BTW, het gewone rvs urinoir komt op €899,-. Ze zijn te zien in de sanitaircatalogus van Franke, die gratis op te vragen is.

Voor informatie: Franke Rvs, Helmond. Tel. (0492) 58 51 00. www.franke.nl.

Reageer op dit artikel