nieuws

‘Brussel’ verzacht vangst-voorstellen Noordzeetong

Horeca

Europees commissaris Fischler is onder bepaalde voorwaarden bereid om zijn voorstellen voor drastische vangstbeperkingen op kabeljauw en de voor Nederland belangrijkste vissoorten (Noordzee-)tong en schol te verzachten. Fischler zei dinsdag dat hij zich flexibel opstelt, maar alleen als de vissers een flink aantal dagen langer aan de kant blijven liggen.

In plaats van een quotumkorting van 65 procent voor de met uitsterven bedreigde kabeljauw wil Fischler onder die voorwaarde akkoord gaan met een vangstbeperking van 45 procent. De eerder genoemde 80 procent slaat op het streefpercentage voor de kabeljauwsterfte, aldus de woordvoerder van de Deense minister van Landbouw Fischer Boel.

Diezelfde redenering gaat naar zijn zeggen op voor tong en schol. De sterfte zou met 40 procent omlaag moeten om de kabeljauw, die mee naar boven wordt gehaald, te sparen. Onduidelijk is hoe groot de flexibiliteit van Fischler voor deze platvissen in percentages uitgedrukt is. Volgens ingewijden in Brussel bedraagt het nieuwe Noordzeequotum voor tong echter 15.400 ton, waarvan 11.500 ton voor de Nederlandse vissers is.

Reageer op dit artikel