nieuws

Portiers Tilburg vrijgesproken van discriminatie

Horeca

Drie portiers van de discotheken The Talk of the Town en F.I.O.D. in Tilburg zijn donderdag door de politierechter in Breda vrijgesproken van discriminatie van allochtone bezoekers. Het onderzoek van de gemeente Tilburg en het Anti-Discriminatie Bureau van december was volgens de rechter ondeugdelijk en niet representatief voor het ‘deurbeleid’ van de betreffende discotheken.

Het onderzoek dat in de nacht van 30 november op 1 december vorig jaar werd uitgevoerd, bestond uit een bezoek aan de discotheken door teams van heterogene samenstelling. Hieruit bleek dat de portiers, de 39-jarige M. B. uit Oisterwijk, de 29-jarige N. K. uit Den Bosch en de 29-jarige M. van V., mensen om hun ras of huidskleur de toegang hadden geweigerd. Ze zouden allochtone teams de toegang hebben ontzegd. Als reden werd opgegeven dat alleen vaste klanten binnen mochten of dat de zaak vol was. Autochtone teams mochten op dat moment wel binnen in de disco.

De drie portiers, allen zelf allochtoon, zeiden dat ze alleen op kleding, gedrag en leeftijd letten. Iedereen die in de doelgroep zestien tot negentien jaar valt, wordt toegelaten. Alleen grote groepen worden geweigerd. ‘We moeten in enkele seconden een persoon beoordelen. Daarom worden er zeker fouten gemaakt’, aldus de portiers.

De officier van justitie en de rechter waren het er over eens dat de onderzoeksteams niet correct waren samengesteld en dat de test maar een keer is gehouden. Ook zijn er geen video-opnamen gemaakt. Verder waren er die avond in beide zaken allochtonen aanwezig. Loco-burgemeester E. Aarts-Engbers van Tilburg zegt dat de uitspraak van de rechter aanleiding is om nog eens kritisch te kijken naar de gebruikte methode. ‘Dit moet een les voor ons zijn, maar we moeten discriminatie aan de deur blijven aanpakken. Als de rechter zegt dat we daarin onzorgvuldig zijn geweest, moeten we nog eens naar de procedure kijken.’

Volgens Aarts is door de zaak wel duidelijk geworden dat discriminatie door portiers bij discotheken niet kan. ‘Dat is ook belangrijk. Het onderzoek heeft impact gehad in de stad. Ik weet niet of er daardoor minder gediscrimineerd wordt, we krijgen in ieder geval minder signalen dat het gebeurt. Als er weer klachten binnenkomen, dan zullen we zeker opnieuw een test uitvoeren.’

De gemeente Tilburg was in 2002 een van de initiatiefnemers van het onderzoek naar discriminatie. Het onderzoek begon na klachten van jongeren bij het Anti Discriminatiebureau.

Het onderzoek dat in de nacht van 30 november op 1 december vorig jaar werd uitgevoerd, bestond uit een bezoek aan de discotheken door teams van heterogene samenstelling. Hieruit bleek dat de portiers, de 39-jarige M. B. uit Oisterwijk, de 29-jarige N. K. uit Den Bosch en de 29-jarige M. van V., mensen om hun ras of huidskleur de toegang hadden geweigerd. Ze zouden allochtone teams de toegang hebben ontzegd. Als reden werd opgegeven dat alleen vaste klanten binnen mochten of dat de zaak vol was. Autochtone teams mochten op dat moment wel binnen in de disco.

De drie portiers, allen zelf allochtoon, zeiden dat ze alleen op kleding, gedrag en leeftijd letten. Iedereen die in de doelgroep zestien tot negentien jaar valt, wordt toegelaten. Alleen grote groepen worden geweigerd. ‘We moeten in enkele seconden een persoon beoordelen. Daarom worden er zeker fouten gemaakt’, aldus de portiers.

De officier van justitie en de rechter waren het er over eens dat de onderzoeksteams niet correct waren samengesteld en dat de test maar een keer is gehouden. Ook zijn er geen video-opnamen gemaakt. Verder waren er die avond in beide zaken allochtonen aanwezig. Loco-burgemeester E. Aarts-Engbers van Tilburg zegt dat de uitspraak van de rechter aanleiding is om nog eens kritisch te kijken naar de gebruikte methode. ‘Dit moet een les voor ons zijn, maar we moeten discriminatie aan de deur blijven aanpakken. Als de rechter zegt dat we daarin onzorgvuldig zijn geweest, moeten we nog eens naar de procedure kijken.’

Volgens Aarts is door de zaak wel duidelijk geworden dat discriminatie door portiers bij discotheken niet kan. ‘Dat is ook belangrijk. Het onderzoek heeft impact gehad in de stad. Ik weet niet of er daardoor minder gediscrimineerd wordt, we krijgen in ieder geval minder signalen dat het gebeurt. Als er weer klachten binnenkomen, dan zullen we zeker opnieuw een test uitvoeren.’

De gemeente Tilburg was in 2002 een van de initiatiefnemers van het onderzoek naar discriminatie. Het onderzoek begon na klachten van jongeren bij het Anti Discriminatiebureau.

Reageer op dit artikel