nieuws

Anno 1890 Amsterdam Café van het Jaar 2003/2004

Horeca

Het wekelijks verschijnende vakblad Misset Horeca publiceert vrijdag 28 november voor het eerst de Top 100 van beste cafés van Nederland. Op de eerste plaats is geëindigd Anno 1890 in Amsterdam, het levendige bruine café van eigenaar Joop Bohlmeijer. Het café mag zich Café van het Jaar 2003-2004 noemen.

Het afgelopen jaar heeft een jury bestaande uit zeventien vakmensen, ruim 350 cafés anoniem bezocht en beoordeeld op verleende gastvrijheid, sfeer, kwaliteit van de geserveerde dranken, hygiëne, uitstraling en variatie aan klanten. De honderd beste zijn in de ranglijst opgenomen. De speciale uitgave ligt vrijdag bij de abonnees in de brievenbus. In de ranglijst zijn cafés uit heel het land opgenomen. Van Middelburg tot Groningen, van Terschelling tot Winterswijk.

Anno 1890 is op de eerste plaats geëindigd omdat het café aan de Amstelveense weg een uniek café is met een zeer gevarieerd publiek. Sportschooltypes heffen het glas met zakenlieden in pak, blonde vrouwen met stadsreinigers. Alle sociale klassen lijken hier samen te komen en met elkaar in gesprek te zijn zonder één wanklank te horen. Het personeel is correct en vriendelijk, werkt snel, zorgvuldig en vakkundig.

Op doordeweekse dagen gaat het café om half zeven ’s ochtends open. De eerste klanten staan dan al te wachten voor de deur voor een kop koffie en een ontbijtje. Het bruine café sluit om 01.00 uur en in de weekeinden om 03.00 uur. Anno 1890 is meer dan twintig jaar in handen van dezelfde eigenaar.

Op nummer 2 staat Café Nobel van de familie Nobel in Ballum (Ameland). De jonge Barend Nobel is de vijfde generatie die leiding geeft aan dit schitterende familiebedrijf. Nobel staat bij intimi bekend als het beste excuus om de boot terug naar Holwerd te missen. Café Jos in Nijmegen van meesterschenker Martien Evers staat op nummer drie. Het is de opmerkelijkste buurtkroeg van Nederland. Het café met zijn vele soorten bier wordt al meer dan twintig jaar geleid door deze meesterschenker die een over een formidabele drankenkennis beschikt.

De samenstellers van de Café Top 100 willen met de gids de gastvrije cafés in Nederland over het voetlicht brengen. Ook willen zij de kastelein, de spil van het bedrijf, op een voetstuk plaatsen. Vooral mensen die van hun café hun levenswerk hebben gemaakt en jaar in jaar uit kwaliteit leveren, kunnen reken op warme sympathie omdat zij een onmisbare sociale functie vervullen in het maatschappelijk leven. Naast klassieke bruine kroegen zijn echter ook moderne cafés in de ranglijst opgenomen. Ook dat zijn bedrijven die klanten zeer gastvrij ontvangen, zo is onze ervaring. Voor de tiende opeenvolgende keer hebben vakgenoten een bedrijf tot Café van het Jaar gekozen. Voor het eerst gebeurt dit in de vorm van de Café Top 100. Anno 1890 is tijdens de allereerste editie in 1994 ook verkozen tot Café van het Jaar.

Wilt u de extra editie met alles over de top-100 thuis ontvangen? Vraag dan een exemplaar op van Misset Horeca. Mail uw verzoek naar willy.joosten@reedbusiness.nl. De kosten bedragen 5,- euro per exemplaar.

Reageer op dit artikel