nieuws

Omzet restaurants groeit flink

Horeca

Restaurants gaan goeden tijden tegemoet. De omzetgroei in de restaurantsector wordt in de periode van 2007 tot 2010 beraamd op 4,3 procent per jaar. Dit jaar bedraagt de groei nog 2 procent.

Omzet restaurants groeit flink

Dat blijkt uit het sectorrapport ‘Eten in de Nederlandse horeca 2005’ van het Bedrijfschap Horeca en Catering. Het rapport werd vanochtend door de gerenommeerde organisatie gepresenteerd op de eerste dag van de Horecava in Amsterdam. Het rapport brengt de belangrijkste ontwikkelingen en aandachtspunten binnen de sector ‘eten’ in kaart.

Naast de fraaie omzetvoorspelling voor restaurants verwacht het schap dat de Oriëntaalse en Mediterrane keuken populair blijft. Nederlanders kiezen steeds vaker voor een ‘exotisch’ restaurant door ondermeer de toename van het aantal buitenlandse vakanties, de steeds kleurrijker wordende Nederlandse samenleving en de globalisering in het algemeen.

Lunchroom in opmars
Het bedrijfschap meldt verder dat het verwacht dat de daling van het aantal cafetaria’s doorzet. Op dit moment zijn er 5.124 cafetaria’s in ons land. Over een paar jaar zijn dat er nog 4.800. Dit is een daling van ruim 6 procent. De verwachting is dat de omzet in de fastfoodsector de komende jaar wel stijgt.

Het aantal lunchrooms stijgt snel, zo meldt het rapport. In 1995 telde ons land nog 1.216 lunchrooms. Nu zijn dat er ruim 2.000 en in 2010 maar liefst 2.350. Dat betekent dat het aantal de komende vijf jaar toeneemt met ruim 17 procent. De gemiddelde jaaromzet van een lunchroom bedraagt momenteel 200.000 euro. Een cafetaria scoort gemiddeld tussen de 130.000 en 140.000 euro per jaar.

De restaurantsector telt in 2005 circa 10.600 bedrijven, de fastfoodsector 9.800. In de restaurantsector werken 120.000 mensen, in de fastfoodsector 55.000.

Meer over de Horecava leest u in ons speciale Horecava-dossier.

Reageer op dit artikel