nieuws

Vacatureaanbod horeca daalt het snelst

Horeca

De dalende trend van de afgelopen maanden zet door, het vacatureaanbod bereikte in november het laagste punt in ruim twee jaar. De sectoren horeca & toerisme en transport & logistiek vertoonden de grootste daling. Dit blijkt uit cijfers van de Monster Employment Index. De Index daalde in november, met 8 punten, voor de zevende achtereenvolgende maand.

Vacatureaanbod horeca daalt het snelst

‘De neergaande Index van de afgelopen zeven maanden geeft de gevolgen van de wereldwijde financiële crisis op de arbeidsmarkt duidelijk weer’, zegt Diana Krieger, Managing Director van Monsterboard.nl. ‘De invloed is direct merkbaar binnen de financiële dienstverlening maar ook sectoren als transport & logistiek en horeca & toerisme ondervinden de gevolgen. Echter, als we kijken naar de lage werkloosheid in Nederland en de situatie in andere landen dan lijkt het hier op het moment nog relatief goed te gaan.’

Afname van 32 punten

De sector horeca & toerisme liet met een afname van 32 punten ten opzichte van oktober de grootste daling van het aantal online vacatures zien. De sector gezondheidszorg & sociaal werk is de enige sector die een toename heeft van het online vacatureaanbod. De Index steeg in deze sector met 6 punten naar 244. De Index voor de sectoren bouw en techniek bleef in november onveranderd.

Ook de Index voor transport, post & logistiek daalde met 25 punten aanzienlijk. Vergeleken met november vorig jaar staat deze sector nu 69 punten lager. Verder nam het online vacatureaanbod voor de financiële dienstverlening (-21), HR (-20) en onderwijs & training (-19) in november ten opzichte van oktober ver af. Na transport, post & logistiek zijn de sectoren HR (-68) en administratief & organisatie (-66) de grootste dalers vergeleken met november vorig jaar.

Europese Index lager dan november 2007

De Europese Index daalde met zes punten naar 146 en staat daarmee zeven procent lager dan een jaar geleden. Het is alweer de vierde daling van de Europese Index, naast Nederland (-8) lieten ook Frankrijk (-15), Groot-Brittannië (-9), België (-7) en Zweden (-6) een daling zien. Het online vacatureaanbod steeg in Italië (+7) en Duitsland (+1).

Reageer op dit artikel