nieuws

Gepensioneerden: ‘SVH-bestuur is asociaal

Horeca

Gepensioneerden van SVH vrezen voor hun pensioen. In een brandbrief betichten ze het SVH-bestuur ervan asociaal te zijn. SVH-voorzitter Ben Francooy begrijpt de boosheid maar laat weten niks te kunnen doen. ‘We hebben de financiële middelen niet.

Gepensioneerden: ‘SVH-bestuur is asociaal

De VGHS ( Vereniging van gepensioneerden HBI-SBH) heeft in een persbericht de noodklok geluid over hun situatie. Ook is op 19 november aan de aanwezige sociale partners bij de start van de cao-onderhandelingen een pamflet uitgedeeld met dezelfde strekking.

Uitgekleed

Daarin betichten ze het bestuur van de Stichting Vakbekwaamheid Horeca (SVH) welke op 1 januari ophoudt te bestaan, asociaal gedrag te vertonen. Ze zouden niet bereid zijn het gesprek aan te gaan. ‘Door de liquidatie van SVH worden de gepensioneerde oud-medewerkers uitgekleed’, melden ze hierin.
‘We hebben wel met de interim manager (John Meuffels, red) gesproken maar niet met het bestuur’, vertelt woordvoerder Rob Eichholtz. Ook is er onvrede dat de vereniging via via moest vernemen dat het SVH op houdt te bestaan. ‘We hebben nooit rechtstreeks bericht gehad.’
De VGHS zegt ‘met de rug tegen de muur te staan’ omdat ze hun pensioen en koopkracht aangetast zien. Om hoeveel geld de ontwaarding gaat, kan de VGHS-zegsman niet aangeven. De vereniging vertegenwoordigt zo’n 100 oud-SVH medewerkers. In totaal zijn er wel twee keer zoveel oud-SVH-mensen, vermoedt hij. Toen de vereniging hoorde dat SVH op zou houden te bestaan, hebben ze het bestuur per brief en mail verzocht rekening te houden met de gepensioneerde medewerkers. En met de pensioenen van degenen die straks per 31 december worden ontslagen.

Geen verwachtingen

Bestuursvoorzitter Ben Francooy laat weten dat hij de petitie op 19 november in ontvangst heeft genomen en dat hij in het bestuur gaat overleggen of ze een gesprek willen aangaan met de VGHS. Francooy zegt geen verwachtingen te willen wekken. ‘Ik kan de frustatie en boosheid begrijpen maar we hebben eenvoudig de financiële middelen niet. De vereniging wil ons antwoord niet accepteren.’
Per 1 januari 2014  houdt het SVH op te bestaan. Het pensioencontract bij Nationale Nederlanden stopt. ‘We hebben de indexatie nog wel kunnen regelen.’
Francooy geeft verder aan dat de interim manager namens het bestuur heeft gereageerd en erkent zich niet in de aantijging asociaal te zijn. ‘Het bestuur heeft geen keuze.’ Hij verwijst naar de stopzetting van de subsidie voor het bedrijfschap per 31 december 2013 en het opstappen van KHN uit de stichting, eerder dit jaar. Het gevolg is dat er nu een afgeslankt SVH verder gaat per 1 januari 2014.

Reageer op dit artikel