Noodloket voor aanvraag € 4000 tegemoetkoming geopend

Noodloket voor aanvraag € 4000 tegemoetkoming geopend

Het Noodloket is een regeling voor ondernemers die getroffen worden door de maatregelen van de overheid in de coronacrisis. Ondernemers in sectoren met aangewezen SBI-codes bij de Kamers van Koophandel kunnen een eenmalige tegemoetkoming ontvangen. Hier zijn wel voorwaarden aan verbonden.

De tegemoetkoming is voor ondernemers die direct getroffen zijn door diverse kabinetsmaatregelen die het covid-19 virus indammen. Gedupeerde ondernemers ontvangen een eenmalige tegemoetkoming van € 4000 om hun vaste lasten te kunnen betalen.

De regeling kan worden aangevraagd bij de RVO (Rijksdienst voor Ondernemend Nederland). Het Noodloket is bedoeld voor sectoren waar de gezondheidsmaatregelen grote gevolgen hebben voor de inkomsten. Zoals eet-en drinkgelegenheden en andere gedupeerde ondernemingen op basis van overzicht sbi-codes van je inschrijvingen bij de Kamer van Koophandel. Vanaf vrijdag 27 maart 2020 is het mogelijk om een aanvraag te doen voor de € 4000 via www.rvo.nl/tegemoetkoming-schade-COVID 19.  Ondernemers hebben drie maanden de tijd (tot en met vrijdag 26 juni 2020) om een aanvraag in te dienen.

Sbi-codes

Via de lijst Standaard Bedrijfsindeling (SBI-Code) kun je zien of je in aanmerking komt voor de tegemoetkoming. SBI staat voor Standaard Bedrijfsindeling en de code geeft aan wat de hoofdactiviteit van een bedrijf is. De SBI-code bestaat uit 4 of 5 cijfers en staat in handelsregister van de Kamer van Koophandel. De tegemoetkoming is voor die mkb-bedrijven waarvan de hoofdactiviteit overeenkomt met een van de vastgestelde SBI-codes.

Het bedrijf moet op 15 maart 2020 met deze hoofdactiviteit ingeschreven staan in het Handelsregister van KvK. Je kunt de SBI-code niet met terugwerkende kracht wijzigen om in aanmerking te komen voor de tegemoetkoming.

Sbi-codes die nu in aanmerking komen

55 Logiesverstrekking
55.10.1 Hotel-restaurants
55.10.2 Hotels (geen hotel-restaurants), pensions en conferentieoorden
56 Eet- en drinkgelegenheden
56.1 Restaurants, cafetaria’s e.d.
56.10 Restaurants, cafetaria’s e.d. en ijssalons
56.10.1 Restaurants
56.10.2 Fastfoodrestaurants, cafetaria’s, ijssalons, eetkramen e.d.
56.21 Eventcatering
56.3 Cafés
56.30 Cafés

Zzp'ers en starters kunnen ook gebruikmaken van de tegemoetkoming mits ze aan alle criteria voldoen.

Criteria en voorwaarden

  • Je hoofdactiviteit moet binnen de in de Staatscourant gepubliceerde SBI codes vallen om in aanmerking te komen.
  • Je onderneming moet in Nederland gevestigd zijn.
  • De tegemoetkoming is per onderneming, niet per vestigingseenheid.
  • De tegemoetkoming is als zodanig vrijgesteld van belastingen.
  • De tegemoetkoming heeft geen bestedingsdoel.
  • Bij verstrekking van de juiste gegevens zal de aanvraag binnen drie weken worden goedgekeurd en uitbetaald.

Schade grote bedrijven

De tegemoetkoming ondernemers getroffen sectoren is vastgesteld op 4000 euro per bedrijf.Voor ondernemingen met meer dan 250 medewerkers, ga naar de website van KvK. Er zijn ook andere regelingen in het ‘noodpakket banen en economie’ beschikbaar. Die zijn ook te vinden op deze website. De KvK is telefonisch te bereiken via 0800 2117 (werkdagen (8:30 – 17.00).