Mensen uit zelfde huishouden hoeven in horeca geen 1,5 meter afstand te bewaren

Mensen uit zelfde huishouden hoeven in horeca geen 1,5 meter afstand te bewaren

De horeca mag op 1 juni, om 12:00 uur de deuren openen. Personen uit het hetzelfde huishouden hoeven geen 1,5 meter afstand te houden in de horeca. Dat heeft premier Mark Rutte zojuist bevestigd tijdens de persconferentie. Binnen zijn 30 gasten toegestaan, personeel niet meegerekend. Dat laatste is anders dan eerder gemeld.

Huisgenoten hoeven onderling geen 1,5 meter afstand van elkaar te houden in eet- en drinkgelegenheden. Dat kondigde premier Mark Rutte dinsdag aan na crisisberaad met ministers uit het kabinet. Het idee was eerst dat alle gasten onderling afstand moesten houden. Mensen mogen ook aan een tweetje zitten zonder 1,5 meter afstand te hoeven houden. KHN zegt hierover: 'Vanaf drie personen wordt er gehandhaafd, daarom kunnen ook tweetallen die geen gezamenlijke huishouding vormen binnen 1,5 meter van elkaar zitten.'

Controleren of gasten uit 1 huishouden komen?

Hoe de horeca kan controleren of gasten uit één huiskomen? Hoe de overheid hierover denkt is nu nog niet duidelijk. Eerder zei KHN-directeur Dirk Beljaarts hierover: ‘Een ondernemer kan niet als politieagent optreden. Laten we er samen verantwoord mee omgaan. Wij gaan ervoor pleiten dat de verantwoordelijk niet bij de ondernemer ligt. Minister Rutte en Grapperhaus hebben ook gezegd dat de verantwoordelijkheid hier in het midden ligt. De vraag stellen of iemand uit een huishouden komt, is prima, maar een horecaondernemer hoeft hiervoor geen bewijs te eisen.’ Daar voegt Beljaarts nog aan toe: ‘Maar ga als ondernemer niet bewust het randje opzoeken, want dan kan het zomaar als een boemerang terugkomen en krijgt de horeca de deksel op de neus.’

Overige maatregelen

Wel geldt nog steeds dat iedereen verplicht aan een tafeltje zit, dat er een gezondheidscheck komt aan de voorkant en bezoekers moeten reserveren voor binnen. Rutte kondigde na het beraad verder nog de wijziging aan dat de horeca dertig gasten mag ontvangen, terwijl het kabinet eerst nog sprak van dertig mensen binnen, dus inclusief personeel. Dat is 'lastig' te regelen, aldus Rutte. Daarom wordt het personeel toch niet meegeteld.

Feestcafés en discotheken

Rutte zei tijdens de persconferentie expliciet dat feestcafés en discotheken voorlopig de deuren gesloten moeten houden. In het stappenplan (zie onderaan dit artikel in de afbeelding) staan discotheken pas bij stap 5 genoemd. Een stap waar nog geen datum aan hangt. Stap 4, waaronder sauna's en casino's vallen, staan gepland voor opening in september.

Horeca eerder open

Rutte meldt ook dat serieus is gekeken naar het eerder openen van de horeca, gezien het lange Pinksterweekend. 'Maar in overleg met de veiligheidregio's is besloten dit niet te doen.'

De aanpassing van de maatregelen per 1 juni:

Groepen

  • Buiten mogen mensen bij elkaar komen als zij 1,5 meter afstand tot elkaar bewaren.
  • In alle gebouwen die publiek toegankelijk zijn, mogen maximaal 30 mensen bij elkaar komen, exclusief personeel. Wel hanteren we ook hier de 1,5 meter afstand tot elkaar. (behalve mensen uit hetzelfde huishouden).
  • Thuis blijft het dringende advies om voor bezoekers 1,5 meter afstand aan te houden, zowel binnen als in de tuin en op het balkon.
  • Horeca - vanaf 12.00 uur

    Restaurants en cafés mogen open, onder voorwaarden:

  • een maximum van 30 gasten (dus exclusief personeel);
  • bezoekers moeten reserveren;
  • iedereen houdt 1,5 meter afstand (behalve mensen uit hetzelfde huishouden);
  • in een checkgesprek vooraf wordt ingeschat of een bezoek risico’s oplevert.
  • Op terrassen geldt geen maximum aantal personen. Wel moet iedereen aan een tafel zitten en 1,5 meter afstand tot elkaar houden (behalve mensen uit hetzelfde huishouden).
  • Geen volle terrassen dit jaar tijdens de pinksterdagen, zo melden ingewijden
    Geen volle terrassen dit jaar tijdens de pinksterdagen

    Het kabinet vindt het verantwoord om deze stappen nu te zetten, zei premier Rutte. Hij wees erop dat het aantal mensen dat met corona in het ziekenhuis terechtkomt, sterk is gedaald. Wel zei Rutte dat het cruciaal voor de versoepeling is 'dat iedereen snapt dat we allemaal de regels nog beter moeten naleven'. Hij weer erop dat het virus kan ‘oplieren’ als we dat niet doen'.

    Voorzichtigheid

    'Ik wil onze besluiten zo precies mogelijk toelichten. Twee korte opmerkingen vooraf: de ruimte die er nu is, hebben we met elkaar verdiend door de regels na te leven. Nu wordt het nog belangrijker dat we ons aan de regels blijven houden. We mogen vertrouwen hebben, maar moeten waakzaam blijven. We snappen dat mensen volop hun mening geven. Want als beroepsgroep A. open kan, waarom beroepsgroep B. dan niet? Maar elke versoepeling betekent meer drukte, meer groepen bij elkaar. Daarom kan niet alles ineen keer open. Daar zit geen waardeoordeel in. Voorzichtigheid en economisch belang liggen in elkaars verlengde. Als we te snel gaan, dan is een tweede lockdown veel slechter voor onze economie. '

    Zomervakantie

    Het kabinet hoopt 'binnenkort' meer duidelijkheid te kunnen geven over de zomervakantie. Maar premier Rutte kon nog niet zeggen of de mogelijkheid om op vakantie te gaan nu denkbaar is. 'We kijken heel precies hoe het zit met de vakantieperiode.'

    Er moeten drie vragen worden beantwoord, aldus Rutte, voordat er een besluit kan worden genomen. Ten eerste moet duidelijk worden wat andere EU-landen gaan doen. Verder moet duidelijk zijn wat de risico's zijn in andere landen. En tenslotte moet worden besloten of er beperkende maatregelen moeten komen voor mensen die terugkeren van vakantie.

    Op dit moment geldt voor de hele wereld code oranje. Dat betekent dat mensen alleen moeten reizen naar het buitenland als dat noodzakelijk is.

Bekijk deze collectie

Terras

Hoe haal je de meeste omzet uit je terras? Hoe richt je het in? Hoe train je je terraspersoneel? Wat zijn de ideale terrasdrankjes? In deze collectie vind je allerlei aandachtpunten voor het optimale terras. Van het aanvragen van een terrasvergunning tot inspiratie voor de terraskaart.