KHN betreurt besluit dat horeca pas op 1 juni open mag

KHN betreurt besluit dat horeca pas op 1 juni open mag
De terrasstoelen hoeven niet langer meer opgestapeld te staan

Koninklijke Horeca Nederland (KHN) betreurt het dat de eet- en drinkgelegenheden pas op 1 juni open mogen en niet al hun deuren tijdens het pinksterweekend mogen openen. Dat zegt een woordvoerder van de branchevereniging van de horeca. 'Elke dag dat de sluiting langer duurt, is er een te veel', stelt de vereniging.

'Wij hadden aangegeven: laat ons voor het pinksterweekend opengaan. Dat is ook een manier van geleidelijk opbouwen. Met alle maatregelen is er geen reden waarom dat niet zou kunnen', aldus een woordvoerder. KHN heeft er vertrouwen in dat de horecagelegenheden op een 'verantwoorde manier' open kunnen gaan. 'Horecaondernemers willen graag hun deuren weer openen en hun gasten verwelkomen.'

Veiligheidsregio's

De voorzitters van de 25 veiligheidsregio's kwamen maandagavond bijeen om zich te buigen over de aangekondigde versoepeling van de coronamaatregelen. Zij adviseerden het kabinet dinsdagavond het advies over te nemen dat horeca niet eerder dan 1 juni opengaan en dan pas vanaf het middaguur. Premier Mark Rutte liet eerder doorschemeren dat het bespreekbaar is om mogelijk het hele pinksterweekend open te zijn, maar dit blijkt toch 1 juni te worden.

Het kabinet wil daarnaast niet dat de horeca op 1 juni vanaf middernacht opent, zoals bijvoorbeeld sommige kappers ook deden bij de opening op 11 mei. Dat moet voorkomen dat er in horecazaken allerlei feestjes of andere bijeenkomsten worden georganiseerd, meldden Haagse bronnen aan het ANP.

Het kabinet volgt in de beslissing wat betreft het eerder openen het advies van de veiligheidsregio’s, die willen vasthouden aan 1 juni. Vanavond worden de beslissingen kenbaar gemaakt in een persconferentie.

Geen volle terrassen dit jaar tijdens de pinksterdagen, zo melden ingewijden

Geen volle terrassen dit jaar tijdens de pinksterdagen, zo melden ingewijden

'Het is maatwerk'

Verschillende strandtenten, cafés en andere horecagelegenheden hebben aangegeven al voor het pinksterweekeinde of zelfs al met hemelvaart open te willen gaan. Volgens hen kan het op een veilige manier. De burgemeesters willen echter een landelijke lijn. Zij gaven bovendien aan dat de horecabedrijven in Nederland niet ‘in een stramien is te regelen’. ‘Het is maatwerk. Er zijn binnensteden met prachtige straatjes waar je een terras niet kunt uitbreiden, omdat je er dan simpelweg niet langs kunt lopen. In een gemeente met veel ruimte kan dat wel. Overal geldt dat anderhalve meter afstand houden de regel is’, stelt Bruls. Daarom vindt hij dat alle gemeentes in overleg moeten met de ondernemers.

Volgens hem zijn er altijd al verschillen geweest in openingstijden of andere regels. ‘Daar heeft nog nooit iemand over geklaagd. En ik geloof er niet in dat iemand uit Groningen naar Limburg rijdt voor een kop koffie. Wij hebben een doel: corona tegengaan. Dat betekent drukte vermijden.’