Regionale aanpak keert weer terug in de nieuwe routekaart

De regionale aanpak van het coronavirus keert met de nieuwe routekaart ook weer terug. Eerder stapte het kabinet juist van deze aanpak af omdat het niet goed werkte. Het kabinet presenteerde de aangepaste kaart voor coronamaatregelen dinsdagavond tijdens de persconferentie van premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid.

De oude routekaart uit oktober moest worden aangepast, omdat er nieuwe maatregelen bij waren gekomen. Verder had de ervaring geleerd dat de eerste twee fases strenger moesten worden. De nieuwe kaart moet 'richting en houvast geven', aldus De Jonge.

Horeca krijgt 'vanaf laagste niveau met maatregelen te maken'

'Als we meer maatregelen moeten nemen om het virus onder controle te krijgen, dan doen we dat met grote stappen. De weg terug gaat behoedzaam, in kleine stapjes.' De kaart kent dezelfde vier niveaus als de oude kaart: waakzaam, zorgelijk, ernstig en zeer ernstig. In elke nieuwe fase worden de regels strenger. Wel geldt in alle fases een alcoholverbod in het openbaar van middernacht tot 06.00 uur. Als er twee of minder regio's het niveau 'ernstig' of 'zeer ernstig' bereiken kunnen er regionaal maatregelen worden genomen. Die worden dan wel landelijk vastgesteld.

Maastricht: lockdown horeca, routekaart Foto: Marcel van Hoorn.
(c) Marcel van Hoorn

De nationale aanpak gaat gelden als de situatie in drie of meer regio's als 'ernstig' of 'zeer ernstig' gekwalificeerd kan worden. Dat moet voorkomen dat de besmettingsaantallen verder oplopen en ziekenhuizen het te druk krijgen. Het onderwijs en de kinderopvang worden zoveel mogelijk gespaard. Op alle niveaus wil het kabinet het leren door laten gaan. Alleen als de hoogste schaal is bereikt, wil het kabinet verzwaringen toepassen zoals het verminderen van fysiek onderwijs.

De horeca krijgt vanaf het laagste niveau met maatregelen te maken. Restaurants en cafés moeten dan om middernacht de deuren sluiten. Nachtclubs en disco's moeten in alle vier fases dicht blijven. De omstreden avondklok staat ook in de routekaart. Die zal alleen in de laatste fase mogelijk als verzwaring worden ingezet. Er staat op een speciale routekaart voor bestuurders ook voor elke fase in beschreven wanneer op- of afgeschaald moet worden. Het niveau waakzaam is bij minder dan 35 besmettingen per 100.0000 inwoners. De volgende fase geldt bij 35 tot 100 besmettingen. De derde fase wordt bereikt als er tussen de 100 en 250 besmettingen zijn. Boven de 250 wordt het hoogste niveau bereikt.