Burgemeester Ryan Palmen van Horst aan de Maas zegt begrip te hebben voor de actie en spreekt zijn steun uit aan de horeca en de evenementenbranche. Hij voerde vrijdagochtend overleg met een afvaardiging van de horeca in zijn gemeente en besloot toestemming voor de actie te geven, mits die zich beperkt van 12.00 tot 16.00 uur, aldus zijn woordvoerder. Wie eerder opengaat of langer openblijft, riskeert sancties. Ook moet iedereen zich aan de coronamaatregelen houden, zoals 1,5 meter afstand en het dragen van een mondkapje.

De cafés en restaurants in de Noord-Limburgse gemeente stuurden eerder deze week ook al een gezamenlijk ultimatum met dezelfde strekking aan het kabinet dat donderdagavond afliep. Dat ultimatum is nu een dag verlengd naar aanleiding van de oproep van Bruls.

Ook in Egmond aan Zee gaat de horeca open, meldt het Noord-Hollands Dagblad. Zo gaat Hotel Zuiderduin open, net als een twintigtal andere horecagelegenheden.

Anna luidt de noodklok

Zaterdag 22 januari om 12:05 uur zullen de klokken van de voormalige Annakerk aan de Amsterdamseweg in Amstelveen een uur lang worden geluid om de aanhoudende sluiting van horeca en cultuur onder de aandacht te brengen. Cijfers laten zien dat deze kostbare sluiting niet nodig is.

'Al bijna twee jaar lang is ons financiële en sociale welzijn afhankelijk van een onnavolgbaar overheidsbeleid. In april 2021 is de motie Dijkhoff unaniem door de Tweede Kamer aangenomen. Hierin is afgesproken dat na een lockdown de mogelijkheden tot heropening evenredig over de samenleving verdeeld moet worden. Dit is nu niet het geval en dat is zeer kwalijk', aldus de initiatiefnemers.

'Er zijn nu inschatbare risico’s die niet anders zijn als in een normale tijd. Het is tijd voor heropening. Horeca en culturele instellingen willen zo snel mogelijk heropenen en het leven weer oppakken zoals ook de rest van Europa dit doet. Uiterlijk op 26 januari. De koek is op.'

De Annakerk is het thuis van Naeckte Brouwers en proeflokaal ANNA. Beiden zijn door de sluitingen van de afgelopen twee jaar hard geraakt en uitgeput.