Media: Duitse overheid wil 2G-plus voor horecabezoek

Media: Duitse overheid wil 2G-plus voor horecabezoek

De Duitse regering is van plan een testplicht in de horeca in te voeren voor mensen die zijn gevaccineerd of besmet zijn geweest met covid-19. Met dit zogeheten 2G-plus-beleid wil bondskanselier Olaf Scholz de opmars van de omikronvariant stuiten, melden Duitse media.

Met 2G-plus in de horeca hebben zowel gevaccineerde Duitsers als mensen die hersteld zijn van een corona-infectie een diezelfde dag afgenomen negatieve test nodig om een café of restaurant binnen te komen. Een bewijs van een boosterprik zou ook volstaan, aldus zender ARD.

Plan uitrollen

De overheid en de deelstaatregeringen willen het plan deze maand nog landelijk uitrollen. In een aantal deelstaten geldt de 2G-plus-regel al op bepaalde plaatsen, bijvoorbeeld bij sportwedstrijden of in zwembaden.

Kortere quarantaineperiodes

Eerder werd al duidelijk dat de regering de quarantaineperiodes korter wil maken, vooral voor mensen in cruciale beroepen. Die zouden al na vijf of zeven dagen aan het werk moeten kunnen, terwijl dat nu nog veertien dagen is.

2G in Nederland

De Kamer spreekt in Nederland op zijn vroegst op maandag 17 januari over wetsvoorstellen over 2G-beleid en de uitbreiding van de coronapas.

De Kamer heeft op verzoek van de PVV besloten de behandeling van de voorstellen uit te stellen, omdat het ministerie van Volksgezondheid binnenkort met meer informatie komt over onder meer de omikronvariant.

De drie voorstellen, over een mogelijk 2G-beleid en inzet van het coronatoegangsbewijs (CTB) in het hoger onderwijs en op de werkvloer, werden al eerder uitgesteld. Bovendien zit Nederland zeker tot 14 januari in lockdown, en het kabinet wil 2G en een bredere inzet van de coronapas inzetten als meer zaken de deuren kunnen openen. Het 2G- en 3G-beleid (waarbij mensen ook met bewijs van een negatieve test toegang krijgen) is niet onomstreden.

Sommige sectoren eerder open

Coalitiepartij ChristenUnie is tegen de inzet van 2G, en het CDA twijfelde afgelopen tijd nog, maar denkt wel dat het beleid kan helpen 'sommige sectoren eerder te openen'.