nieuws

Hof van Saksen op randje faillissement

Hotel

Boeren die geld hebben gestoken in vakantiepark Hof van Saksen in Nooitgedacht krijgen volgens het laatste voorstel van het bedrijf Phanos slechts 15 procent van het ingelegde geld terug. Gaan de investeerders niet akkoord met het voorstel dan is de kans groot dat het vakantiepark failliet gaat.

Hof van Saksen op randje faillissement

Bij een faillissement kunnen de boeren fluiten naar hun geld omdat dan de twee banken Rabobank en ABN die bij het luxe resort betrokken zijn, voorrang krijgen. Dat meldt de Telegraaf zaterdag. ‘De boeren krijgen slechts 8 miljoen euro terug van de 51 miljoen die ze samen met andere beleggers in Hof van Saksen staken.’

Dit blijkt uit het voorstel dat parkeigenaar Phanos heeft voorgelegd aan zijn beleggers. Het beleggingsfonds kan niet voldoen aan de renteverplichtingen; door de crisis is het in zwaar weer terecht gekomen en dreigt nu Hof van Saksen mee te trekken.

Afzien van rechtsgang

Boeren die akkoord gaan met de 15-procent regeling moeten ook afzien van een rechtsgang tegen betrokken partijen. Dat is vreemd aangezien onderzoeksbureau Deminor onlangs nog ‘aanwijzingen van onrechtmatigheden’ bij het beleggingsfonds vond, aldus de Telegraaf.

Het luxe resort Hof van Saksen is zwaar overgefinancierd. Dat betekent dat investeerders een deel van hun beleggingen kwijt zijn. Het park heeft in totaal 225 miljoen euro gekost en was het eerste bungalowpark in Nederland met een restaurant met Michelinster. Cour du Nord is deze ster inmiddels weer kwijt.

Landbouw-organisatie LTO Noord die de boeren adviseerde te beleggen in het bungalowpark, trekt nu 15.000 euro uit voor hulp aan de boeren. Hiermee is een stichting in het leven geroepen die de beleggers moet gaan helpen. Destijds leverde de investering van de boeren de organisatie ruim 1,3 miljoen euro aan provisie op.

Reageer op dit artikel