nieuws

Opleidingshotel geopend in Almelo

Hotel

Het ROC van Twente heeft sinds kort een eigen opleidingshotel voor de horeca- en toerismeopleidingen. ROC Hotel Twente is een hotel in een hotel, en bevindt zich in een vleugel van het Theaterhotel in Almelo.

Opleidingshotel geopend in Almelo

De Twentse opleiding heeft hiermee een ‘primeur’, zegt projectleider Herman Veldhof van het ROC. ‘Er zijn elders wel ROC’s die over verblijfsaccommodaties beschikken, maar nergens anders bestaat een zelfstandig hotel dat door studenten en docenten van een ROC wordt gerund.’

Tot vorig jaar beschikte het ROC van Amsterdam over hotel The College, waar permanent 80 leerlingen werden opgeleid. Onder druk van het ministerie van onderwijs moest dit hotel echter worden afgestoten.

Meer kamers

De plannen voor het hotel in een hotel zijn het resultaat van de nauwe samenwerking tussen het ROC en het Theaterhotel. Vijf jaar geleden vatte het Theaterhotel het plan op om een nieuwe vleugel te bouwen op het voormalige Hilarius-terrein. Die bleek meer kamers te kunnen bevatten dan aanvankelijk was gepland, wat de weg vrij maakte om een hele etage te verhuren aan het ROC.

De samenwerking biedt de school volgens Hans Smeets, directeur Dienstverlening en Gastvrijheid van het ROC, een mooie kans om het nieuwe leren in de praktijk te brengen. ‘De studenten ervaren al tijdens de lessen hoe het is om in een hotel te werken. Het is uniek dat onderwijs en bedrijfsleven elkaar op deze manier versterken.’

Moeder

Per jaar zullen de studenten ongeveer tien weken les krijgen in het hotel. Achter de schermen kan best één en ander misgaan. ‘En dat is maar goed ook. Als er niets mis zou gaan, viel er ook niets te leren’, vindt Smeets.

Hoewel het ROC Hotel Twente over een eigen ingang met receptie beschikt en zelfstandig opereert, fungeert het Theaterhotel wel als ‘moeder’. De leerlingen mogen vanwege hun leeftijd niet ’s avonds laat en ’s nachts werken, dus dan zorgt het Theaterhotel voor de gasten.

Reageer op dit artikel